Για αναγκαστικό συμβιβασμό εκ μέρους της κυβέρνησης, μιλάει η Liberation

Σε αναγκαστικό συμβιβασμό θα αναγκαστεί να οδηγηθεί η Ελλάδα αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα Liberation, με τον αρθρογράφο Ζαν Κατρεμέ να τονίζει ότι τα περιθώρια ελιγμών για την ελληνική κυβέρνηση στενεύουν.



«Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αρνούνται μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στην οικονομικά εύθραυστη Ελλάδα και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν.

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της, ανακάλυψε ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό σύμμαχο στην Ευρώπη, εκτός από την Κύπρο, που και αυτή εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατάλαβε πόσο απομονωμένη είναι η Ελλάδα: υπάρχει συμπάθεια προς τη χώρα, αλλά δεν τίθεται καν το ζήτημα μιας διαγραφής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, που θα ελάφρυνε την οικονομική πίεση της Ελλάδας. Παρατηρούμε ότι, μέσα σε μια εβδομάδα, ο τόνος της καινούργιας ελληνικής κυβέρνησης έγινε λιγότερο επιθετικός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: "Θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη"».



Και η Liberation συνεχίζει ως εξής: «Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια, συναντούσε τον Μάριο Ντράγκι για να ζητήσει τη βοήθειά του, προκειμένου η χώρα να κρατηθεί στην επιφάνεια και να αποφύγει τη χρεοκοπία. Η Αθήνα προσπαθεί να σώσει τις εντυπώσεις με το να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις των δανειστών της. Στο μη επίσημο έγγραφο-φωτιά της γερμανικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε το Reuters, επιβεβαιώνεται η διάθεση της Γερμανίας για την παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις της.



Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαρνηθεί τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση της λιτότητας, μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των χαμηλών συντάξεων, και να εφαρμόσει τους όρους και τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Επίσης, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, γεγονός που της στερεί κάθε περιθώριο ελιγμού. Τέλος, διασαφηνίζεται ότι η γερμανική πλευρά επιθυμεί τη συνέχιση της παρουσίας της Τρόικα στην Ελλάδα, παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της. Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί, καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει ισχυρούς εγχώριους περιορισμούς. Κάθε απόφαση για ελάφρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο».



Τέλος, η Liberation αναφέρεται σε ενδεχόμενο συμβιβασμό από μέρους της ελληνικής κυβέρνησης.



«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα της παραμονής της χώρας υπό επιτήρηση, αλλά συνεχίζει να θέλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι στις περικοπές του Προϋπολογισμού, που γονάτισαν τη χώρα», αναφέρεται στο άρθρο.



«Σύμφωνα με τις πηγές του γαλλικού πρακτορείου στην Αθήνα, υπάρχει ένα τετραετές πλάνο που προτείνει την ελάφρυνση της χώρας μέσω της κατάργησης των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ».




 
Top