Η πιο άμεση και σοβαρή συνέπεια της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι το ότι κάνει πολύ δύσκολο στις τράπεζες της Ελλάδας να δώσουν έστω και ένα σεντ σε νέες πιστώσεις ακόμη και προς τους πιο αξιόπιστους δανειολήπτες.
Πράγμα που σημαίνει ότι αν η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν μέχρι τώρα – που το έκανε, βάσει των τελευταίων στατιστικών στοιχείων - δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί πια.
Έτσι ξεκινά το άρθρο του στο BBC, ο αναλυτής Robert Pesrton και εξηγεί γιατί θα ήταν αδύνατο για τις ελληνικές τράπεζες να δημιουργήσουν πιστώσεις και να χορηγήσουν δάνεια.
Όπως λέει, οι καταθέτες αποσύρουν δισεκατομμύρια ευρώ κάθε εβδομάδα αυτή την περίοδο, λόγω των φόβων της ελληνικής εξόδου από το ευρώ, για να μην δουν τις καταθέσεις τους να μετατρέπονται σε δραχμές, με αποτέλεσμα να περιορίζουν σημαντικά την ικανότητα των τραπεζών να δανείζουν.
Και παρά το γεγονός ότι είναι σε θέση να δώσουν περιουσιακά στοιχεία (σε μορφές δανείων) στην ΕΚΤ, εκτός από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να πάρουν χρήματα, πηγές αναφέρουν ότι τα περισσότερα έχουν δεσμευθεί, αν όχι όλα.
Ακόμα χειρότερα, όπως και όταν τα υφιστάμενα δάνεια από την ΕΚΤ ωριμάσουν, θα πρέπει τώρα να βρουν ασφάλεια, εκτός από τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου για να αντικαταστήσουν τα μη επιλέξιμα ομόλογα.
Και παρόλο που εξακολουθούν να μπορούν να δανείζονται από την Τράπεζα της Ελλάδας, υπό το καθεστώς παροχής επείγουσας παροχής ρευστότητας μέσω του ELA - αν και με υψηλότερο επιτόκιο από το σχεδόν μηδενικό της ΕΚΤ- αναμένεται να μπει όριο, ίσως μέχρι τα 60 δις, όπως αποκάλυψε σήμερα η Die Welt.
Πιστωτική κρίση
Τα 60 δισ μπορεί να φαίνονται αρκετά, σχολιάζει ο αναλυτής, αλλά όπως τονίζει, πρέπει να μετρώνται σε σχέση με το σύνολο των δανείων και των επενδύσεων των ελληνικών τραπεζών, που πλησιάζουν τα 400 δισ.
Και περισσότερο από αυτά τα 60 δισ. στο σύνολο των 400, έχουν ήδη δοθεί από την ΕΚΤ,σύμφωνα με την Morgan Stanley.
Έτσι, με δεδομένο το ύψος των εκροών σε συνδυασμό με την ΕΚΤ που θα θελήσει τα χρήματά της πίσω, τα 60 δισ ενδεχομένως θα φθάσουν μόνο για λίγες εβδομάδες.
Ανάμεσα στα πολλά εκκρεμή ερωτήματα τίθεται και το κατά πόσον η ΕΚΤ θα επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδας να δανείσει περισσότερα από 60 δισ, πριν "χτυπήσει ταβάνι".
Οι τράπεζες δεν μπορούν να γνωρίζουν αν πρόκειται να ξεμείνουν απο ρευστό- έτσι το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να πουλήσουν ό,τι μπορούν και να σταματήσουν τον δανεισμό, αναφέρει το άρθρο.
Με άλλα λόγια, αν δεν υπήρχε μέχρι τώρα σοβαρή πιστωτική κρίση στην Ελλάδα, σίγουρα συμβαίνει τώρα.
Ή για να το θέσουμε αλλιώς, η ΕΚΤ φαίνεται ότι τιμωρεί τον ελληνικό λαό επειδή τόλμησε να ψηφίσει για μια εναλλακτική λύση για την Ευρωζώνη.
Και είναι αμφισβητήσιμο εάν αυτό θα καταστήσει ευκολότερο ή δυσκολότερο για τον ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία με τη Γερμανία και την υπόλοιπη ευρωζώνη, για να αποτρέψει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, καταλήγει το δημοσίευμα.
newmoney.gr