Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες επιμένουν πως η ελληνική Κυβέρνηση αυτό που φέρεται να έχει συμφωνήσει ήδη από χθες είναι  «να εφαρμόσει τα 11 από τα 16 διαρθρωτικά (τα περιβόητα 70%) ορόσημα που αποτελούν τα προαπαιτούμενα της εκκρεμούσας αξιολόγησης της τρόικας», η παράταση της οποίας λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

 Ποια «μνημονιακά» προαπαιτούμενα είναι διατεθειμένη να υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Αυτά τα 11 σημεία (δείτε τα αναλυτικά παρακάτω) θα είναι το αντικείμενο επεξεργασίας από τις τεχνικές επιτροπές που... συστάθηκαν ad-hoc και από τις δύο πλευρές και που, σύμφωνα με πληροφορίες, «έχουν ήδη στρωθεί σε δουλειά, με πυρετώδεις ρυθμούς». 
Το τελικό κείμενο που αναμένεται να προκύψει από αυτήν την επεξεργασία «θα αποτελεί μέρος της συμφωνίας-γέφυρα που προτείνει η ελληνική πλευρά», 

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μεταξύ του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλιαράκη, καταρτίσθηκε το βασικό κείμενο θέσεων, επί του οποίου θα κινηθεί ο Πρόεδρος του ΣΟΕ στις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών της Ευρώπης. 
Στην ελληνική αποστολή θα μετέχουν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, η ειδική σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη, ενώ εκτιμάται πως θα μετέχει και ο Αμερικανός καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ. 

Όσον αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα παρουσιασθεί διατεθειμένη να υιοθετήσει τα εξής «μνημονιακά» προαπαιτούμενα: 
(1) το νέο Κώδικα Δεοντολογίας για τις τράπεζες, 
(2) τις αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, 
(3) τη μελέτη του ΟΟΣΑ για το διοικητικό φόρτο, 
(4) τη φορολόγηση των συλλογικών οχημάτων επένδυσης,
(5) τη διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής,
(6) αλλαγές στο προσωπικό και το εταιρικό πλαίσιο αφερεγγυότητας,
(7) τη μεταρρύθμιση στο μισθολόγιο,
(8) τις τροποποιήσεις στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού,
(9) την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν προσδιορισθεί στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τα νομοθετικά εμπόδια στον ανταγωνισμό,
(10), τις αλλαγές στην αδειοδότηση επενδύσεων και 
(11) τις αλλαγές στο Λογιστικό Σχέδιο της Κυβερνήσεως.


Αντίθετα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες ς, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να μένει ανυποχώρητη στη μη υιοθέτηση 5 προαπαιτουμένων της πέμπτης αξιολόγησης. Συγκεκριμένα:
στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, 
στη μείωση των μη μισθολογικών επιδομάτων, 
στην αλλαγή της νομοθεσίας για τις ομαδικές απολύσεις, 
στην αλλαγή του πλαισίου για την συνδικαλιστική δράση, 
και 5 στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. 
Greece Salonika 13/2/2014
 
Top