Παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ ακόμα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν σε ποσοστό 80% οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Παράλληλα, ποσοστό άνω του 50% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα
λάβει ελάφρυνση του χρέους της, όποιος και αν είναι ο νικητής των επερχόμενων εκλογών .

Οικονομολόγος που μίλησε στο πρακτορείο εκτιμάει ότι πολλές από τις πολιτικές του Αλέξη Τσίπρα είναι "πολύ δύσκολο να γίνουν δεκτές από την τρόικα παρά την πρόσφατη μετατόπιση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο". Και προσθέτει ότι "δεν θα ήταν η πρώτη φορά που κόμμα στρέφεται στον πραγματισμό μόλις αναλαμβάνει την εξουσία".

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, υπάρχει ένα 15% πιθανότητας να φύγει από τη νομισματική ένωση εάν ο κ. Τσίπρας σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με ένα εκ των κεντρώων κομμάτων. Το ποσοστό αυτό σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, μειώνεται στο 5%.

Το ρίσκο της εξόδου από το ευρώ ανέρχεται στο 20% εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτήσει αυτοδυναμία, ενώ εάν η αυτοδυναμία επιτευχθεί από τη ΝΔ, το ρίσκο μειώνεται εκ νέου στο 5%.

Συνολικά το 87% των ερωτηθέντων εκτιμάει ότι μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα -είτε ως αυτοδύναμος είτε σε συνεργασία- θα σημάνει μείωση χρέους για την Ελλάδα ενώ σε περίπτωση νίκης της ΝΔ το ποσοστό μειώνεται στο 57%.

Ποσοστό, ωστόσο, της τάξης του 13% δεν βλέπει μείωση χρέους όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.


Πηγή: ethnos.gr
 
Top