Δραματική είναι η κατάσταση στο νομό Έβρο. Οι παραποτάμιες περιοχές από την Ορεστιάδα μέχρι και τις Φέρες παραμένουν σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού». Η στάθμη του ποταμού διατηρείται εδώ και μια εβδομάδα πολύ πάνω από...
τα όρια συναγερμού. Φράγματα έχουν σπάσει, σπίτια κοντά στην κοίτη του Έβρου έχουν εκκενωθεί και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει.
Οι πληροφορίες από τη Βουλγαρία είναι ανησυχητικές, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις στη γειτονική χώρα καταλήγουν στον Έβρο και από εκεί στην Ελλάδα.
Οι κάτοικοι του νομού έχουν μάθει να ζουν με τις πλημμύρες του ποταμού Έβρου, ωστόσο φέτος η υπερχείλιση δεν έχει προηγούμενο.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι περιοχές Βύσσα, Κυπρίνος, Ορεστιάδα, Τρίγωνο, Διδυμότειχο, Μεταξάδες, Ορφέας, Σουφλί, Τυχερό και Φέρες στο νομό 'Εβρου μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Το αίτημα διατυπώθηκε από το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, καθώς στην ευρύτερη περιοχή έχουν πλημμυρίσει περίπου 100.000 στρέμματα από θραύσεις αναχωμάτων και τεχνητές εκτονώσεις, τόσο στον ποταμό 'Εβρο, όσο και στον Ερυθροπόταμο.
Οι υπηρεσίες των αρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων δίνουν «μάχη» για να προστατευθούν οι κατοικήσιμες περιοχές και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Οι ζημιές σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο δεν μπορούν ακόμα να αποτιμηθούν, καθώς πρέπει να υποχωρήσουν τα νερά του ποταμού. Μεγάλο πλήγμα υπέστησαν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής που είδαν όλη τη φετινή σοδειά να «πνίγεται» από τα νερά.
Πλημμύρισε το Ορμένιο
Χθες έσπασε ένα ακόμα ανάχωμα στο χωριό Ορμένιο με αποτέλεσμα οι αρχές να αποφασίσουν προληπτική εκκένωση των σπιτιών του οικισμού που βρίσκονται κοντά στην κοίτη του ποταμού.
Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής που το ανάχωμα έσπασε, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αγροτική έκταση και το νερό να κινηθεί απειλητικά προς το χωριό, όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται στην περιοχή.
Χθες το απόγευμα συνεδρίασε, εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας υπό την προεδρία του και δόθηκαν οδηγίες στους κατοίκους των παρέβριων περιοχών για να αποφευχθούν ατυχήματα.
Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, λόγω της αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροπόταμου από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, καλούνται όσοι έχουν αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες σε παρέβριες περιοχές να τις εγκαταλείψουν άμεσα και οι οδηγοί που κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο να μην εξέρχονται του δικτύου και να μην πλησιάζουν πλημμυρισμένες εκτάσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα ολόκληρο μηχανισμό της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, ώστε να υπάρχει ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης για το ενδεχόμενο να σημειωθεί μεγαλύτερη αύξηση της στάθμης των υδάτων του ποταμού, που θα είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο ακόμα και κατοικημένες περιοχές.
Την ίδια ώρα, έκτακτα μέτρα λαμβάνουν καθημερινά και οι τουρκικές αρχές στο τελωνείο στις Καστανιές, αφού λόγω των πλημμυρικών φαινομένων και στη γειτονική χώρα, κλείνουν τμηματικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας το τελωνείο εμποδίζοντας τη διέλευση όλων των οχημάτων από τη συγκεκριμένη συνοριακή διάβαση.
Η Πολιτική Προστασία, οι τεχνικές υπηρεσίες Περιφέρειας, η Πυροσβεστική, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται σε πλήρη συντονισμό και ετοιμότητα, σε περίπτωση που κληθούν να παρέμβουν για απεγκλωβισμό ατόμων.