Στα χρόνια του μνημονίου η Ελλάδα εξακολουθεί να «γυρίζει την πλάτη» σε ζεστό χρήμα ύψους έως και 400.000.000 ευρω το χρόνο, που μπορεί να μπει στα ταμεία του Κράτους από τις κλινικές μελέτες που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρίες.
Υπεύθυνη για αυτή την παράλογη κατάσταση, δεν είναι άλλη από την ελληνική γραφειοκρατία, που εξακολουθεί να «φρενάρει» την αδειοδότηση των αιτήσεων για την έναρξη των κλινικών μελετών στα ελληνικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα άλλες Ευρωπαϊκές χώρες να καρπώνονται αυτά τα ποσά.
Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ομιλητές του 3oυ Clinical Research Conference: «Ώρα για Δράση», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Ο Σπύρος Φιλιώτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΦΕΕ, τόνισε ότι «χάθηκαν πάρα πολλές ευκαιρίες – και τώρα πολλές κλινικές μελέτες που θα μπορούσαν να γίνονται στην Ελλάδα, γίνονται σε άλλες χώρες. Από το 2009 και μετά, πολλές κλινικές έρευνες, ενώ προγραμματίστηκαν για να γίνουν στην Ελλάδα, δεν προχώρησαν ποτέ και ματαιώθηκαν. Όπως γνωρίζουμε όλοι, το κυριότερο πρόβλημα ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στη διαχείριση των αιτήσεων και στην διευκρίνιση των διαδικασιών για την έναρξη των μελετών».
Ο κ. Φιλιώτης ανέφερε επίσης ότι σήμερα βλέπουμε στασιμότητα ή και κάμψη στις νέες αιτήσεις σε μια περίοδο που διεθνώς σημειώνεται αλματώδης αύξηση του αριθμού των κλινικών μελετών, ακριβώς γιατί υπάρχει μια έκρηξη των επενδύσεων στο πεδίο της ιατροφαρμακευτικής έρευνας. Μάλιστα μεταξύ 2008 και 2013 οι αιτήσεις για κλινικές έρευνες υπερδιπλασιάστηκαν διεθνώς – από 66.306 σε 159.223. Όμως η χώρα μας παρέμεινε εκτός αυτής της επενδυτικής φρενίτιδας αφού το διάστημα 2012-2013 κατατέθηκαν στην Ελλάδα μόλις 138 αιτήσεις για κλινικές μελέτες την ίδια ώρα που στο Βέλγιο κατατέθηκαν 1118 και στην Τσεχία 574, σε δύο χώρες με τις οποίες διαθέτουμε συγκρίσιμο μέγεθος και πληθυσμό.
Ο κ. Φιλιώτης αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος της επένδυσης στην κλινική έρευνα και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Για πολλούς, οι κλινικές έρευνες σημαίνουν ‘ζεστό’ χρήμα που έρχεται στη χώρα. Όπως είναι γνωστό, με κάθε νέα κλινική έρευνα «εισάγονται» στην Ελλάδα περίπου 250.000 ευρώ. Και αν λάβουμε υπόψη μας τους κατάλληλους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για κάθε νέα έρευνα προκαλείται αύξηση του ΑΕΠ περίπου κατά 500.000 ευρώ».
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, παρουσίασε την απόφαση που ρυθμίζει το νέο πλαίσιο διεξαγωγής των κλινικών μελετών, με στόχο την αύξηση των εσόδων από τα 80.000.000 ευρώ που ήταν φέτος στα 130.000.000 ευρώ το 2015.
πηγη iatronea.gr
 
Top