Γνωρίζατε ότι έξι έως επτά στους δέκα χειρουργούς χρησιμοποιούν τη μουσική στις χειρουργικές αίθουσες διότι δρα αγχολυτικά και τους βοηθά να συγκεντρώνονται;
Αυτό αποκαλύπτει το εορταστικό τεύχος της «Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης» (BMJ), μέσα από μία νέα έρευνα που δημοσιεύει και η οποία πραγματοποιήθηκε από τρεις χειρουργούς από την Ουαλία.
Μάλιστα, φαίνεται ότι ο επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας κάνει την επιλογή.
Ποιο όμως είναι το ιδανικό τραγούδι;
Αυτό φαίνεται να είναι το «Staying Alive» των Bee Gees, ενώ οι τρεις χειρουργοί εκτιμούν ότι και η mainstream μουσική, καθώς και η ποπ και η ροκ, θα μπορούσαν να κατέχουν εξέχουσα θέση στα χειρουργεία.
Παράλληλα, όμως, αποκαλύπτουν ότι ανάλογα με το είδος της χειρουργικής επέμβασης υπάρχει και το κατάλληλο τραγούδι.
Αναλυτικά:
- Staying Alive των Bee Gees (1977). Ενδείκνυται ιδιαιτέρως έπειτα από ανακοπή καρδιάς, διότι δίνει το σωστό τέμπο για τις θωρακικές συμπιέσεις.
- Smooth Operator της Sade (1984). Ταιριάζει σε όλες τις χειρουργικές αίθουσες διότι κάνει τον γιατρό να νιώθει καλά για τις χειρουργικές ικανότητές του.
- Un-break My Heart της Toni Braxton (1997). Ιδανικό για τις εγχειρήσεις καρδιάς.
- Το Comfortably Numb των Pink Floyd (1980). Ιδανικό για το διάστημα αναμονής έως ότου επιδράσει η επισκληρίδιος αναισθησία.
- Fix You των Coldplay (2005). Ιδανικό, όπου χρειάζεται ένα θαύμα.
- Wake Me Up Before You Go-Go των Wham (1984). Ιδανικό για την ανάνηψη. Έως ότου τελειώσει, πρέπει να έχει ξυπνήσει ο ασθενής.
Υπάρχουν όμως και τα... άκρως ακατάλληλα
- Another One Bites the Dust και Killer Queen των Queen (1980 και 1974 αντιστοίχως)
- Everybody Hurts των REM (1992)
- Knives Out των Radiohead (2001)
- Scar Tissue των Red Hot Chilli Peppers (1999)
- House of Pain
Παραδοσιακά, το εορταστικό τεύχος της BMJ είναι αφιερωμένο σε πιο «ελαφρά» θέματα. Ωστόσο, η επιλογή τους γίνεται με τα ίδια αυστηρά κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι σοβαρές μελέτες.


Πηγή: onmed.gr
 
Top