Μια επαναστατική μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στις ΗΠΑ φαίνεται ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας θεραπείας που θα μπορεί πραγματικά να αποκαθιστά την απώλεια της μνήμης. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έκαναν μια ανακάλυψη που αλλάζει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις γνώσεις των ειδικών για τη μνήμη και τη λειτουργία της, καθώς πρώτη φορά διαπίστωσαν ότι οι αναμνήσεις δεν «αποθηκεύονται» στις συνάψεις του εγκεφάλου, δηλαδή τις συνδέσεις ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως πίστευαν οι επιστήμονες έως σήμερα, αλλά στον πυρήνα των νευρώνων και ότι οι συνάψεις που καταστρέφονται εξαιτίας της άνοιας μπορούν να επανέλθουν. Η ανακάλυψη αυτή θεωρείται καινοτομία και σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μνήμης και κατ' επέκταση της άνοιας.

Οπως εξηγεί ο καθηγητής David Glanzman, εκ των συντακτών της επιστημονικής έκθεσης, η λεγόμενη μακροπρόθεσμη μνήμη, δηλαδή η ικανότητα του ατόμου να συγκρατεί πληροφορίες για ένα χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από μερικά λεπτά ή μήνες έως μερικά χρόνια, δεν αποθηκεύεται στις συνάψεις του εγκεφάλου και το νευρικό σύστημα μπορεί να αναγεννήσει τις συνδέσεις που έχουν χαθεί, άρα και να επαναφέρει τις αναμνήσεις που έχουν χαθεί.

Τι σημαίνει

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό σημαίνει ότι αν οι συνάψεις επανέλθουν στη φυσιολογική κατάσταση, θα επιστρέψουν και οι αναμνήσεις, άρα θα αντιμετωπιστούν η απώλεια της μνήμης και η άνοια.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική επιθεώρηση «eLife» και οι ειδικοί τονίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να συμβεί, αλλά σίγουρα μπορεί να θεωρείται πιθανό και όχι ακατόρθωτο. «Οσο οι νευρώνες του εγκεφάλου παραμένουν ζωντανοί, οι αναμνήσεις θα είναι ακόμα εκεί και αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος θα μπορεί να τις επαναφέρει ακόμη και όταν χάνονται κατά τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ» ανέφερε ο καθηγητής Glanzman, τονίζοντας ότι η νέα ανακάλυψη αποτελεί το πρώτο βήμα μιας πραγματικής θεραπείας για την άνοια.
πηγη
 
Top