Του Μιχάλη Ψύλου
Τι θα συμβεί αν η Ιταλία φύγει από το ευρώ; Το ερώτημα διατυπώνει σε κύριο άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ και δεν είναι καθόλου ακαδημαϊκό.

«Στην Ιταλία διεξάγεται αυτή τη στιγμή μια ευρεία συζήτηση γύρω από την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ» γράφει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει:
«Μέχρι τώρα σ’ αυτό το βήμα σκέφτονται να προχωρήσουν μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι που είναι υπέρ του ευρώ έχουν σήμερα την πλειοψηφία, αλλά στις δημοκρατίες κάποια στιγμή η αντιπολίτευση γίνεται κυβέρνηση» τονίζει με έκδηλη αγωνία το γερμανικό περιοδικό.

Πριν από λίγες ημέρες ο ηγέτης της Κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι επανέλαβε την πρότασή του για την ουσιαστική έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ με πρώτο βήμα την κυκλοφορία ενός παράλληλου εθνικού νομίσματος, προκειμένου να επανέλθει «η νομισματική κυριαρχία της χώρας”.

Ο Καβαλιέρε υποστηρίζει σταθερά εδώ και χρόνια την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ, και γι’ αυτόν ουσιαστικά το λόγο ανατράπηκε με παρέμβαση των Γερμανών. Το τελευταίο διάστημα όμως έχει κλιμακώσει την αντιευρώ θέση του υπό την πίεση και της αυτονομιστικής Λέγκας του Βορρά. Υπό την ηγεσία του 41χρονου Ματέο Σαλβίνι η Λέγκα του Βορρά έχει αφήσει στην άκρη τα ξενοφοβικά και αποσχιστικά συνθήματα και έχει θέσει κύριο στόχο την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ. Η αλλαγή πλεύσης της Λέγκας του Βορρά απέφερε μάλιστα αμέσως καρπούς καθώς στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές στην πάλαι ποτέ κομμουνιστοκρατούμενη Εμίλια Ρομάνα πήρε το 30% των ψήφων – ποσοστό διπλάσιο από το κόμμα ου Μπερλουσκόνι.

Ο Σαλβίνι έχει συμμαχήσει με την ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, η οποία είπε ότι, αν εκλεγεί πρόεδρος της χώρας της το 2017, θα προκηρύξει δημοψήφισμα σε έξι μήνες για την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, το κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο τάσσεται επίσης υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Με έκδηλη αγωνία το Σπίγκελ σημειώνει ότι «το κίνημα των Πέντε Αστέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, είχε προτείνει πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 δημοψήφισμα με θέμα το ευρώ. Το κόμμα είχε από τότε κριτική στάση απέναντι στο ευρώ, αλλά η θέση του δεν ήταν τότε τόσο σκληρή όσο είναι σήμερα».

Το γερμανικό περιοδικό προειδοποιεί την κυβέρνηση Μέρκελ ότι «για τις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ μια τέτοιου είδους αποχώρηση της Ιταλίας θα ήταν το χειρότερο από όλα τα σενάρια κρίσης». Το Σπίγκελ ομολογεί ότι «η Ιταλία δεν είχε καθόλου οικονομική ανάπτυξη μετά την ένταξη στη στη ζώνη του ευρώ. Η ανεργία είναι υψηλή. Η ανεργία της νεολαίας τρομακτική. Η στρατηγική της αντιπολίτευσης εναντίον του ευρώ δεν θα πρέπει επομένως να την υποβαθμίζει κανείς ως καθαρή δημαγωγία ή λαϊκισμό. Μια έξοδος από το ευρώ θα λύσει «τεχνικά» το ιταλικό πρόβλημα με… ένα και μόνο χτύπημα… Δεν είναι καθόλου σαφές αν το ευρώ θα μπορέσει να επιβιώσει μετά την ιταλική έξοδο» παραδέχεται το Σπίγκελ. «Ολόκληρο το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα τεθεί σε πολύ σοβαρό κίνδυνο τη στιγμή εκείνη. Οι αγορές θα στοιχηματίσουν ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιταλία. Σε περίπτωση που η Ιταλία εγκαταλείψει το ευρώ, θα συνεχίσει η Γαλλία να είναι δεμένη με τη Γερμανία; Η απάντηση είναι: πιθανόν ναι. Κανείς όμως δεν μπορεί να είναι σίγουρος, διότι τότε η κατάσταση θα γίνει πολύ συγκεχυμένη… Η επόμενη κρίση έρχεται»!

Πηγή:  prin.gr
 
Top