Τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα βρίσκονται στην Αθήνα, «σάρωσαν» το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και είναι έτοιμα για τη διαπραγμάτευση.
Δεν τοποθετήθηκαν, αλλά έχουν ανά χείρας την «κατηγορηματική δέσμευση» του ΥΠΟΙΚ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα. Κανείς δεν ασχολείται βέβαια με τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα, αφού όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας.
Ωστόσο, η Τρόικα αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση μια κατηγορηματική δέσμευση που δεν συνδέεται μόνο με το «πακέτο» που θα πρέπει να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, αλλά και με όσα θα «μεταφερθούν», μετά από διαπραγμάτευση με τους δανειστές, στο «μνημόνιο» της νέας προληπτικής γραμμής (ECCL) 12μηνης διάρκειας, σύμφωνα με το ελληνικό αίτημα του ΥΠΟΙΚ, αλλά και στην ανάλογη «γραμμή» του ΔΝΤ.
Οι διεθνείς πιστωτές ζητούν από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει σε τομείς για τους οποίους έχει δεσμευθεί, γράφει η Bild επικαλούμενη έκθεση της Τρόικα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα που αναμένει από την Αθήνα η Τρόικα είναι:
α) ενίσχυση των φορολογικών ελέγχων,
β) αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% και
γ) τερματισμός γενναιόδωρων προγραμμάτων πρόωρης συνταξιοδότησης.
Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε, χωρίς προϋποθέσεις, να τηρήσει τους στόχους για τον Προϋπολογισμό του 2015, γράφει η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη έκθεση της Τρόικα. Παρ' όλα αυτά όμως, την ερχόμενη χρονιά αναμένεται ένα «σημαντικό χρηματοδοτικό κενό». Προς το παρόν, διεξάγονται συζητήσεις για τα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το κενό.
Στο επίκεντρο η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η Ελλάδα έχει λάβει από το 2010 δύο «πακέτα βοήθειας» συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ, από χώρες της ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, γράφει η Bild. Μετά τη «δοκιμή» του 2014, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιστρέψει στις διεθνείς χρηματαγορές την επόμενη χρονιά.
Για να τερματίσει το κλίμα αβεβαιότητας στη χώρα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επίσπευσε κατά δύο μήνες την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρώτος από τους συνολικά τρεις γύρους που προβλέπει η εκλογική διαδικασία διεξάγεται αύριο, ο δεύτερος την Τρίτη 23/12 και ο τρίτος τη Δευτέρα 29/12. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος, το ελληνικό Σύνταγμα προβλέπει διάλυση του Κοινοβουλίου και προκήρυξη βουλευτικών εκλογών.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολλές πιθανότητες να αναδειχθεί νικήτρια από την εκλογική διαδικασία, γράφει η Deutsche Welle.
Ολα στο κενό με την Τρόικα
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης προέβλεψε χθες επιστροφή της Τρόικα περί τις 10 Ιανουαρίου στην Αθήνα, η οποία -είπε– θα καταλήξει σε συμφωνία πριν από τις 26 Ιανουαρίου που συνεδριάζει το Eurogroup. Ωστόσο, πριν ληφθεί απόφαση για πολιτική συμφωνία αναθεώρησης του μνημονίου, θα πρέπει να έρθει μία διπλή ψήφος από τη Βουλή: πρώτα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά για το πακέτο των νέων μέτρων.
Τα δύο πολιτικά «στρατόπεδα» κορυφώνουν την αντιπαράθεσή τους για την ψήφο προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας προκάλεσε αίσθηση χθες όταν κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν «ναι» στον Πρόεδρο προκειμένου να μη φύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες.
Υπό τη δαμόκλειο σπάθη της δίμηνης παράτασης, «το πολύ έως το τέλος Φεβρουαρίου», η κυβέρνηση επείγεται -εφόσον περάσει τον σκόπελο της προεδρικής εκλογής- να ξεκινήσει έναν νέο πολιτικό μαραθώνιο: να πείσει τους βουλευτές να ψηφίσουν τα «προαπαιτούμενα μέτρα» που θα καλύψουν ένα δημοσιονομικό κενό 2,6 δισ. ευρώ περίπου που ζητούν οι δανειστές για το 2015.
Το μεγάλο δίλημμα των μέτρων
Το μέγα ερώτημα στο οικονομικό επιτελείο είναι πώς θα «περάσουν» τα μέτρα από τη Βουλή τον Ιανουάριο. Μέτρα που περιλαμβάνουν από τα «συμφωνημένα» περί αύξησης ΦΠΑ στη διανυκτέρευση στο 13%, μέχρι νέες πιέσεις που αποκαλύφθηκαν - επιβεβαιώθηκαν στην τελευταία αλληλογραφία προς κοινοβούλια της ΕΕ και περιλαμβάνουν 2 στάδια αλλαγών στο πτωχευτικό, θέσπιση από τώρα των «δυνητικών» μέτρων του 2015 (έκτακτη εισφορά στα ίδια επίπεδα, φόροι πολυτελείας σε καπνό - ποτά κ.λπ.) και πολλά άλλα.
Πηγή