Γράφει η Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Μεγάλες στιγμές ζούμε και δυσκολεύομαι να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου! Βρισκόμαστε στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, στην Ελλάδα του εκσυγχρονισμού και της καινοτομίας! Είσαι άρρωστος; Έχεις υποψίες ότι κάτι πάει στραβά στην υγεία σου; Είναι άρρωστο το παιδί σου; Η λύση υπάρχει μέσα στο σπίτι σου και δεν το ξέρεις ακόμα! Όχι, δεν αφορά άλλη μια διαφήμιση telemarketing, αλλά μια πραγματικότητα του ελληνικού συστήματος υγείας. Αν θέλεις να κλείσεις ένα ραντεβού στο ΙΚΑ, δε μένει παρά να σηκώσεις το ακουστικό του τηλεφώνου και να πληκτρολογήσεις τα μαγικά νούμερα που σε συνδέουν άμεσα με την υπηρεσία. Σε ταχύτητες φωτός, τσουπ, να και το ραντεβουδάκι σου! Το μάννα εξ ουρανού όμως δε βρίσκεται σε αυτή τη φοβερή διευκόλυνση, αλλά στα ψιλά γράμματα και θα τερματίσω την αγωνία σας εδώ. Εάν είσαι μεροκαματιάρης, ή ακόμα συχνότερο, άνεργος, κι έχεις υπογράψει ένα προγραμματάκι με την οποιαδήποτε τηλεφωνική εταιρεία με τα απλούστερα δεδομένα που αντέχεις, ξέρετε, απεριόριστα σταθερά και καθόλου κινητά με ένα αξιοπρεπές παγιάκι, σας τη φέραμε, διότι τα ραντεβού κορυφής για ΙΚΑ θα τα πληρώσεις έξτρα θες δε θες, ακόμα κι από το Λευκό Οίκο να καλέσεις!

Καλά ως εδώ, Ελλάδα είμαστε θα πείτε, από όπου μπορούν να μας τα φάνε και να βάλουν το χέρι στην τσέπη το κάνουν. Θα πουν οι φιλομνημονιακοί “αν δε θέλετε να χρεωθείτε ή αν δεν έχετε τηλέφωνο καν λόγω κρίσης, κλείστε ραντεβού από τη γραμματεία του ΙΚΑ κατευθείαν, μη βαριέστε”, κι εδώ είναι που γελάει κι ο κάθε πικραμένος. Είναι φαντασμαγορικό το τοπίο στο σύστημα από αυτή τη σκοπιά, καθώς, αν πας στο ΙΚΑ, ταλαιπωρημένος, αγανακτισμένος, είναι πιο πιθανό να σου επιτρέψουν να κάνεις λαπαροσκόπηση σε κάποιον παρά να κλείσεις ραντεβού, γιατί πολύ απλά, λιτά, ξεκάθαρα, τα ραντεβού κλείνονται μόνο τηλεφωνικά, με την ανάλογη υποχρεωτική χρέωση!

Κοιμόμαστε όλοι τον ύπνο του δικαίου… Αυτή την ιδιοφυέστατη ιδέα, την έμαθα προσφάτως κι εγώ, όταν άκουσα το περιστατικό, όπου μια άνεργη μητέρα, μονογονεϊκής οικογένειας, ήθελε η φουκαριάρα να κλείσει ένα ραντεβού, μετά από υπόδειξη του γιατρού που της παρέδωσε εξετάσεις, μέσα στο ΙΚΑ, για ενδεχόμενο πρόβλημα. Βγήκε στη βροχή, περπάτησε, πήρε λεωφορεία, πλήρωσε εισιτήρια, περίμενε στο ΙΚΑ υπομονετικά τη σειρά της, της δόθηκε “το σύρμα” για ραντεβού, κι ανέβηκε σκάλες, κατέβηκε σκάλες, ρώτησε ασθενείς, περαστικούς, καθαριστές, μόνο τον αξονικό τομογράφο δε ρώτησε η γυναίκα, που είναι η γραμματεία για να κλείσει ένα ραντεβού. Όταν ήρθε η απάντηση, ήταν κεραυνός εν αιθρία στο ταλαιπωρημένο της κορμί, καθώς ενημερώθηκε ότι αν θέλει να κλείσει ραντεβού, θα πρέπει να επιστρέψει σπίτι της, να καλέσει το μαγικό νουμεράκι, να χρεωθεί κανονικά, και να κλείσει ημερομηνία για τον καφέ της παρηγοριάς.
 rizopoulospost.com
 
Top