Το τρίπτυχο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Παραμονή στο ευρώ, ακύρωση λιτότητας, διαπραγμάτευση για το χρέος.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να
εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησε στο πρακτορείο Reuters, όπου παρουσίασε την πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί το κόμμα του και τόνισε ότι θα προχωρήσει στην ακύρωση των πολιτικών λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί από την παρούσα κυβέρνηση. Προσθέτει ότι θα διαπραγματευτεί με τους δανειστές για το χρέος χωρίς όμως να προχωρήσει σε μονομερείς κινήσεις.

Τονίζοντας ότι είναι δεσμευμένος στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει σε κούρεμα ή διαγραφή μεγάλου μέρους του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε ότι τα δάνεια του ΔΝΤ πρέπει να αποπληρωθούν, αλλά θα αναζητήσει παράταση στη λήξη των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Διαπραγμάτευση σημαίνει ότι θέλουμε μια συμφωνία για λύση» δήλωσε προς το Reuters, σε μια συνέντευξη από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Κουμουνδούρου. Πρόσθεσε ότι αρχικώς αναμένει μια «σκληρή» στάση από τους ευρωπαίους ηγέτες και ξεκαθαρίζει ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι στις προθέσεις του.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε σε μονομερείς ενέργειες, εκτός κι αν μιας αναγκάσουν, αλλά δεν πιστεύω ότι κάποιος θα μας αναγκάσει να κάνουμε κάτι τέτοιο, γιατί κανείς δεν θα έχει όφελος από μια τέτοια εξέλιξη, στην καρδιά της Ευρώπης» δήλωσε.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα συντηρητικά και κεντροαριστερά κόμματα της κυβέρνησης Σαμαρά, προσθέτοντας ότι μετά τις εκλογές θα επιδιώξει ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

Πηγή: tovima.gr
 
Top