"Ο στόχος της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μοιάζει ακόμη ρεαλιστικός, ωστόσο αντικειμενικά είναι δύσκολος", αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλώντας σε στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού.



Αν και υπήρξε κάποια αισιοδοξία μετά τους 168 ψήφους που συγκέντρωσε ο Σταύρος Δήμας στη δεύτερη ψηφοφορία παρόλα αυτά λίγα εικοσιτεράωρα πριν την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία οι πιθανότητες για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή έχουν μειωθεί αισθητά.



Υπάρχει, όμως, η προσδοκία ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα ο Αντώνης Σαμαράς θα αναλάβει μια ανάλογη πολιτική πρωτοβουλία με την προηγούμενη Κυριακή που θα αλλάξει τα δεδομένα αν και αυτο το σενάριο τις τελευταίες ώρες δείχνει να απομακρύνεται, καθώς όπως έλεγε κυβερνητική πηγή στο Νewsit: "ότι κίνηση ήταν να κάνει ο πρωθυπουργός την έκανε, από εδω και πέρα στην τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία οι βουλευτές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον αν θα οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και σε περιπέτειες που συνεπάγονται αυτής της κίνησης".



Την ίδια ώρα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αποκλείονται σενάρια που ήθελαν να γίνεται πρόταση για κυβέρνηση εθνικού σκοπού με άλλο πρωθυπουργό, ενώ αποκλείεται και το σενάριο που ήθελε την αλλαγή του Σταύρου Δήμα με κάποιο άλλο πρόσωπο στην τρίτη ψηφοφορία.



Αν και αναμένονται στους 168 της δεύτερης ψηφοφορία να υπάρξουν κι άλλοι βουλευτές οι οποίοι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Δήμα ξεπερνώντας τους 170, ειναι φανερό ότι η άκαμπτη στάση των ΑΝΕΛ σε συνδυασμό με ανεξάρτητους βουλευτές προερχόμενοι από την κεντροδεξιά όπως ο Β. Καπερνάρος και ο Β. Πολύδωρας οι οποίοι επιμένουν στο «παρών» δυσκολεύουν σε μεγάλο βαθμό την εκλογή.



Τι γίνεται αν δεν εκλεγεί Προέδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία





Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στην ψηφοφορία της Δευτέρα που αν δεν κατορθώσει ο Σταύρος Δήμας να συγκεντρώσει τους 180 ψήφους που χρειάζεται τότε εντός δέκα ημερών η Βουλή θα πρέπει να διαλυθεί και να στηθούν κάλπες μέσα σε 21 μέρες.



Στο σενάριο αυτό την επόμενη της ψηφοφοφρίας στις 30 Δεκεμβρίου θα πρέπει να θυροκολληθεί στην είσοδο της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο διαλύεται η Βουλή και πάμε σε εκλογές πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου. Ωστόσο μπορεί η διάλυση της Βουλή να γίνει και λίγο αργότερα καθώς όπως έλεγε κομματικό στέλεχος της ΝΔ «η προτιμότερη ημερομηνία για εκλογές είναι στις 1 Φεβρουαρίου γιατί στις 25 Ιανουαρίου υπάρχουν πολλές αργίες ενδιάμεσα και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα επί της διαδικασίας τα οποία θα χρεωθεί η κυβέρνηση»,





Όπως και να έχει μετά τις εκλογές η Βουλή θα συγκροτηθεί σε Σώμα και η πρώτη πράξη της πρέπει να είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.





Στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται και πάλι 180 ψήφοι αν αυτό δεν γίνει εφικτό τότε σε πέντε μέρες συνέρχεται και πάλι η Ολομέλεια όπου απαιτείται πλειοψηφία επί του συνόλου δηλαδή 151 ψήφοι.



Αν και αυτή δεν βγάλει αποτέλεσμα τότε προκρίνονται οι δυο επικρατέστεροι στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία. Σε αυτή την ψηφοφορία όποιος πάρει τις περισσότερες ψήφους εκλέγεται στο αξίωμα του ανώτατου άρχοντα της χώρας.




 
Top