Ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις ευρωεκλογές και απάντησε στα ερωτήματα της Σίας Κοσιώνης και του Παύλου Τσίμα.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και
τη σκληρή στάση που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών. Σχετικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε:

“Αμφισβητώ ότι υπάρχει διαπραγμάτευση. Για την τρόικα οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος είναι απολύτως αναλώσιμοι. Τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους επόμενους, δηλαδή με εμάς και γι` αυτό σκληραίνει τη στάση της”.

Aκόμη είπε πως “Οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι ο πολιτικός χρόνος αυτής της κυβέρνησης τελειώνει”.

Για το τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που η… βόμβα σκάσει στα χέρια του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: “Η βόμβα έχει σκάσει ήδη! Η Ελλάδα εδω και δυο χρόνια είναι μια περίπτωση αποτυχίας”.

Επίσης, δεσμεύθηκε πως δεν πρόκειται να υπογράψει καμία προεκλογική συμφωνία, ακόμη κι αν ζητηθεί η υπογραφή του από τον κ. Σόιμπλε: “Ας έρθει να μου τη ζητήσει, τόνισε χαρακτηριστικά”.

Σε σχέση με το διαπραγματευτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως υπάρχει σαφές πρόγραμμα που παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ και θεωρεί πως “ποτέ δεν είναι αργά, αν κανείς είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει”. Σημείωσε δε πως δεν χρειάζεται plan Β, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα καλό σχέδιο Α. Υπογράμμισε επίσης πως “προϋπόθεση της διαπραγμάτευσης η ισχυρή λαϊκή εντολή”.

Πρόσθεσε ακόμη αναφερόμενος σε ενδεχόμενη σκληρή στάση της Άνγκελα Μέρκελ πως: “Εγώ δεν έχω εξουσιοδοτήσει την κυρία Μέρκελ να αποφασίζει για 28 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 17 στην ευρωζώνη. Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε. Άλλωστε, από την ίδια την κα Μερκελ, μάθαμε ότι αν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ, τότε κλάφτα Χαράλαμπε…”

Σχετικά με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ο ίδιος ανακοίνωσε στη ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα εφαρμοστεί “βρέξει – χιονίσει”, καθώς πρέπει να επουλωθούν οι πληγές που έχουν ανοίξει στους πολίτες τα τέσσερα χρόνια του Μνημονίου.

“Μια χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή δεν μπορεί να έχει ανθρώπους που πεθαίνουν επειδή τους κόβουν το ρεύμα”, υπογράμμισε και επισήμανε πως “η επόμενη ημέρα δεν είναι περίπατος στην εξοχή αλλά δεν θα συνεχίσουμε στον βούρκο”.

Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τις εκλογές

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως “ο κ. Σαμαράς διεκδικεί αποστασίες, καθώς για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να γίνουν αποστασίες. Άλλωστε, μόλις 2 από τα 7 κόμματα της Βουλής θέλουν να εκλεγεί Πρόεδρος”.

“Δεν μπορείς να φτιάξεις το καινούριο με τα υλικά του χθες”, τόνισε σε ερώτηση για το αν θα συνεργαστεί μετεκλογικά ακόμη και με το ΠΑΣΟΚ. Σημείωσε, ωστόσο, πως δεν θα φτιάξει μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑίων, αλλά ένα σχήμα ενδιαφέρον για όλους τους Έλληνες.

“Πρωτίστως θα αναζητήσουμε συνεργασίες σε προγραμματική βάση με τις δυνάμεις της αριστεράς”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο. Διέγνωσε, όμως, πως δεν βλέπει δίαυλο επικοινωνία με το Ποτάμι.

Πηγή: ysterografa.gr
 
Top