«Ήταν μια καλή προσπάθεια, που στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα η χώρα μπαίνει επισήμως σε προεκλογική περίοδο, εκτός εάν μεσολαβήσει το... 
θαύμα των Χριστουγέννων». Με την πικρόχολη αυτή φράση σχολίασε το αποτέλεσμα της δεύτερης ψηφοφορίας για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κορυφαίος παράγοντας της Ν.Δ.


Το όνομα Σταύρος Δήμας ακούστηκε 168 φορές, αλλά οι 12 ψήφοι μέχρι τις 180 είναι τεράστια απόσταση, που δεν μπορεί να καλυφθεί εύκολα. «Η προεδρική εκλογή αρχίζει τώρα» λένε όσοι είναι αισιόδοξοι στη Ν.Δ. και εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι δυνατόν να αλλάξουν. Ωστόσο, αν και στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες αισιοδοξίας, η πολιτική αριθμητική είναι αμείλικτη και οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στις κάλπες.

«Πιάσαμε ταβάνι» παραδέχονται στο Μαξίμου. Οι επιπλέον ψήφοι της Ιατρίδη, του Κουράκου, τουΓιοβανόπουλου, του Κασαπίδη και του Μελά από την Κεντροδεξιά, του Οικονόμου από την Κεντροαριστερά και των δύο πρώην χρυσαυγιτών Μπούκουρα καιΑλεξόπουλου αύξησαν στους 168 τους βουλευτές που ψηφίζουν θετικά. Πλέον, όμως, η κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχει δεξαμενή από τους ανεξάρτητους από την οποία να μπορεί να αντλήσει ψήφους.


  Κάνουν όνειρα...

Ορισμένοι θεωρούν ότι, εάν δεν υπήρχε το αρνητικό κλίμα λόγω της υπόθεσης Χαϊκάλη, το (προ)χθεσινό αποτέλεσμα θα ήταν στα 174-175 «ναι». Στο Μαξίμου, παρά τις διαδοχικές αρνήσεις, θέλουν να ελπίζουν ότι, εάν η δυναμική μεταβληθεί, κάποιοι θα μπορούσαν να αλλάξουν θέση, όπως ο Βασίλης Καπερνάρος. Μιλούν επίσης για την απούσα χθες Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, αλλά η βουλευτής δήλωσε ξεκάθαρα με επιστολή της ότι θα ψήφιζε αρνητικά.

Ο Βύρων Πολύδωρας επιμένει ότι θα ψηφίσει αρνητικά στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας τώρα: «Παρακαλάω να είμαι ο 180ός και να ψηφίσω “παρών”». Ο Πάρις Μουτσινάς και η Χρυσούλα Γιαταγάνα είναι σταθεροί στην άρνησή τους να ψηφίσουν Πρόεδρο, αλλά στο Μαξίμου εξακολουθούν να αναζητούν σενάριο που να τους περιλαμβάνει.

Στην ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου, χωρίς καμία αλλαγή πλαισίου ή νέας σοβαρής πρωτοβουλίας, δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούν οι 180, όπως παραδέχεται στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού. Οι απειλές που εκστόμισε ο Σαμαράς ότι ο κάθε βουλευτής θα είναι υπεύθυνος για τα δεινά που θα έλθουν στη χώρα, απευθύνονται στην κοινή γνώμη και όχι στους βουλευτές.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...
 
Top