- Eκατοντάδες εγκληματικές ιστοσελίδες του Σκοτεινού Διαδικτύου ενώπιον του νόμου
Πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε η ολοκλήρωση της «Επιχείρησης Onymous» που αρχικά εμφανίσθηκε ως μία στοχευμένη επίθεση αποκλειστικά κατά του εμπορίου ναρκωτικών μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου» (σ.σ. pentapostagma.gr – Dark Web).
Όμως, η πλήρης έκταση της επιχείρησης αποκάλυψε ότι υπήρξε ένα συντονισμένο χτύπημα κατά του μυστικού διαδικτύου και κατά των «σκοτεινών domains».
Την Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία – Europol σε συνεργασία με το FBI και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι μέσω της Επιχείρησης συνελήφθησαν 17 άτομα σε ισάριθμες χώρες και κατασχέθηκαν εκατοντάδες domain του Σκοτεινού διαδικτύου που σχετίζονταν με αρκετές δεκάδες ιστοσελίδας μαύρων αγορών.
Σε συνδυασμό με την σύλληψη των διαχειριστών και την κατάργηση ιστοσελίδων αγοραπωλησίας ναρκωτικών όπως η Silk Road 2, η Cloud 9 και η Hydra που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη, οι υπηρεσίες ασφαλείας κινήθηκαν επίσης και κατά ιστοσελίδων αγορών λαθραίων όπως η Pandora, η Blue Sky, η Topix, η Flugsvamp, η Cannabis Road και η Black Market.
Οι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας κατάσχεσαν από τους εγκληματίες του διαδικτύου περισσότερα από 1 εκατομμύρια δολάρια σε bitcoins, 250.000 δολάρια σε μετρητά, καθώς και μία «συλλογή» υπολογιστών, ναρκωτικών ουσιών, χρυσού, ασημιού και όπλων τα οποία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να «χαρτογραφήσουν» πλήρως.
Συνολικά, η Europol ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην κατάργηση 414 ονομάτων domain με κατάληξη «.onion», δηλαδή των διευθύνσεων διαδικτύου που χρησιμοποιούνται από το λογισμικό ανώνυμης περιήγησης Tor που υποβοηθά στην απόκρυψη της φυσικής τοποθεσίας των servers αυτών των ιστοσελίδων.
Η Europol δεν αποκάλυψε αμέσως τις λεπτομέρειες των 17 συλλήψεων που σχετίζονται με την επιχείρηση Onymous. Πέραν του Blake Benthall, του διαχειριστή της ιστοσελίδας Silk Road, η ευρωπαϊκή υπηρεσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δύο άνθρωποι συνελήφθησαν στο Δουβλίνο καθώς σχετίζονταν με διακίνηση ναρκωτικών μέσω του «σκοτεινού διαδικτύου».
Μία σημαντική, απορία, όμως, ανακύπτει: πώς κατάφεραν τελικά οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου να εντοπίσουν τις ιστοσελίδες του Σκοτεινού Διαδικτύου παρά την χρήση του λογισμικού ανώνυμης περιήγησης Tor από αυτές; Οι πράκτορες του FBI, για παράδειγμα δεν αποκαλύπτουν πώς κατάφεραν να υπερκεράσουν το προστατευτικό πλέγμα του Tor. Αυτό που αποδεικνύεται, μέσω του εντοπισμού εκατοντάδων domains που λειτουργούσαν μέσω Tor, είναι ότι – πέραν της προφανούς εγκληματικής «φύσης» μεγάλου μέρους του Σκοτεινού Διαδικτύου – υπάρχουν σημαντικές «τρύπες» στην ασπίδα ανωνυμίας που προσφέρει το Tor.
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα ενέχει πολλαπλές συνέπειες για την ανωνυμία και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, καθώς και στην ελευθερία μεταβίβασης της πληροφορίας για τους μαχητικούς ερευνητές/δημοσιογράφους.
pentapostagma.gr