Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία Detekt, του παρουσίασε χθες η Διεθνής Αμνηστία, χρησιμεύει ως ανιχνευτής λογισμικού παρακολούθησης που έχει εισβάλει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη.

Στον απόηχο του σκανδάλου που ξέσπασε με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις του πρώην συνεργάτη
της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας NSA Έντουαρντ Σνόουντεν γύρω από την ανεξέλεγκτη κατασκοπευτική δράση των μυστικών υπηρεσιών, η Διεθνής Αμνηστία έθεσε χθες σε κυκλοφορία ένα νέο λογισμικό κατά της κατασκοπείας στο διαδίκτυο. Το νέο πρόγραμμα με την ονομασία Detekt, που προέκυψε από τη συνεργασία της Διεθνούς Αμνηστίας με άλλες οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χρησιμεύει ως ανιχνευτής λογισμικού παρακολούθησης που έχει εισβάλει στον ηλεκτρονικό υπολογιστή εν αγνοία του χρήστη.

Ο Ματίας Γιον, μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, επισήμανε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ότι, «το Detekt προορίζεται κυρίως για ανθρώπους που απειλούνται πραγματικά, που η ζωή των ίδιων και της οικογένειάς τους διατρέχει κίνδυνο επειδή αγωνίζονται επί τόπου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρειάζονται τη συνδρομή των σύγχρονων τεχνολογιών της Πληροφορικής. Ως εκ τούτου είναι καλό να έχουν ένα τέτοιο λογισμικό, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν την ύπαρξη ύποπτων προγραμμάτων στους υπολογιστές τους».

Εργαλείο προσωρινής προστασίας

Ο Ματίας Γιον παραδέχεται ότι οι προγραμματιστές που σχεδιάζουν τα λογισμικά παρακολούθησης θα επιχειρήσουν να υπερβούν τα εμπόδια που θέτει το Detekt με πιο εξελιγμένα προγράμματα, όπως υπογραμμίζει όμως, «πρόκειται από την πλευρά μας για το πρώτο βήμα να κάνουμε πραγματικά κάτι εναντίον της κατασκοπείας, η οποία συμβάλλει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φυσικά και φοβόμαστε ότι οι εταιρείες που σχεδιάζουν τέτοια λογισμικά θα πάρουν αντίμετρα, αλλά θεωρούμε ότι στο πλαίσιο της Κοινότητας Ανοιχτού Λογισμικού θα μπορέσουμε να αντιδράσουμε».

Ο Ματίας Γιον διευκρινίζει ότι ένα πρόγραμμα σαν το Detekt μπορεί να χρησιμεύσει μόνο ως εργαλείο προειδοποίησης και προσωρινής προστασίας των χρηστών. Όπως υπογραμμίζει, μακροπρόθεσμα οφείλουν τα κράτη να επιβάλουν περιορισμούς στην εξαγωγή λογισμικών κατασκοπείας, ώστε να μην καταλήγουν στα χέρια αυταρχικών καθεστώτων που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών τους.

Jürgen Liminski - DLF / Άρης Καλτιριμτζής
Πηγή: dw.de
 
Top