Του Γιώργου Δελαστίκ
Τρελάθηκαν από τη χαρά τους οι Γερμανοί - και δεν έχουν καθόλου άδικο! Μα να βγάλουν έναν Γερμανό πρόεδρο της δημοκρατίας στη... Ρουμανία, τη μοναδική πλέον μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας μεσαίου μεγέθους χώρα των Βαλκανίων με 22 εκατομμύρια κατοίκους! Παραληρεί από τον ενθουσιασμό της η γερμανική Δεξιά στο Βερολίνο, κάτι που αντανακλάται και στις
γερμανικές εφημερίδες. Πρώτο θέμα στην πρώτη σελίδα η νίκη του γερμανικής καταγωγής Κλάους Γιοχάνις στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στη δεξιά εφημερίδα της γερμανικής ελίτ "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε". Πρωτοσέλιδη ανάλυση με τη μορφή άκρως εκτεταμένου άρθρου στην ίδια εφημερίδα με τίτλο "Πρόεδρος Γιοχάνις". Δικαιολογημένος ο κομπασμός για την ομολογουμένως απροσδόκητη επιλογή του ρουμανικού λαού.

Μεταξύ των Ρουμάνων, γράφει το άρθρο, "απολαύει η Γερμανία καλής φήμης. Διαφορετικά από την Ελλάδα ή την Ιταλία, η καγκελάριος Μέρκελ είναι δημοφιλής στους Ρουμάνους. Αυτοί δεν δαιμονοποιούν τη Γερμανία, μάλλον θα ήθελαν να τη μιμηθούν"! Σε άλλο σημείο του, το περί ου ο λόγος άρθρο αναφέρει με γερμανική ειλικρίνεια: "Αυτό που θα ήταν πλήρως αδιανόητο στην Πολωνία, την Τσεχία ή τη Σλοβενία, συνέβη ως αυτονόητο στη Ρουμανία... Το ανατριχιαστικό φάντασμα της γερμανικής ξένης διοίκησης, το οποίο υπέθαλψε μέσω του προεκλογικού του αγώνα ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα, οι Ρουμάνοι το βρίσκουν γελοίο". Αφού επαινεί έτσι με έμμεσο τρόπο την εθελοδουλεία των Ρουμάνων, η δεξιά γερμανική εφημερίδα αντιστρέφει εντελώς την πραγματικότητα και προβάλλει με μεγάλα γράμματα τη θέση: "Οι Ρουμάνοι έδειξαν πόσο πολλά σημαίνει γι' αυτούς η ελευθερία"!!!

Η "Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε" πάντως δεν παραλείπει να γράψει και ποια θα είναι η ανταμοιβή των Ρουμάνων για την εκλογή του Γερμανού προέδρου τους. "Η Ρουμανία τώρα επιστρέφει ακόμη περισσότερο από την περιφέρεια στο μέσον της Ευρώπης", υπογραμμίζει το άρθρο. Επειδή, όμως, αντιλαμβάνεται πλήρως ότι λαοί όπως οι Ρουμάνοι τείνουν πολύ περισσότερο προς το ρητό... "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν", στον υπότιτλο του κεντρικού πρωτοσέλιδου θέματός της τονίζει: "Ο Γκάουκ υπόσχεται βοήθεια της Γερμανίας", αναφερόμενη στον Γερμανό πρόεδρο της δημοκρατίας, ο οποίος φυσικά έσπευσε από το πρωί της Δευτέρας, μόλις ξημέρωσε, να συγχαρεί τον... συμπατριώτη του και ομοεθνή του πρόεδρο της Ρουμανίας και να του υποσχεθεί γερμανική βοήθεια. Με διακριτικό τρόπο, ανάλογα με το αν τάσσονται υπέρ ή κατά της γερμανοκρατίας στην Ευρώπη, οι διάφορες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες παρουσίασαν τη νίκη του Γερμανού προέδρου της Ρουμανίας.

Το αν είναι υπέρ ή κατά της Γερμανίας κυριάρχησε στον τρόπο κάλυψης, όχι το ιδεολογικοπολιτικό στοιχείο του αν μία εφημερίδα είναι δεξιά ή κεντροαριστερή. Είναι πολύ χαρακτηριστικό το παράδειγμα πώς παρουσίασαν τη νίκη του Γερμανού στη Ρουμανία, καθαρά δεξιού πολιτικού, η κεντροαριστερή αλλά γερμανόφιλη ιταλική "Ρεπούμπλικα" και η δεξιά, αλλά αντιγερμανική "Κοριέρε ντέλα Σέρα". Διθυραμβικό δισέλιδο αφιέρωσε η κεντροαριστερή "Ρεπούμπλικα". Πανηγυρικός ο τίτλος της στο δισέλιδο αυτό: "Κοιτάζουμε προς τη Δύση, λένε οι νέοι του Βουκουρεστίου που εξέλεξαν τον Γιοχάνις, τον Γερμανό πρόεδρο", γράφει η "Ρεπούμπλικα". Αντιθέτως, η δεξιά "Κοριέρε ντέλα Σέρα" καθόλου δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό αυτόν. Αφιερώνει στο θέμα ένα ασήμαντο μονόστηλο, που εύκολα το προσπερνά χωρίς να το δει ο μέσος αναγνώστης.

Στο πολιτικό και οικονομικό δίχτυ που έχει κατασκευάσει η Γερμανία στην Ανατολή, ίσως δεν έλειπε παρά αυτό. Είναι λογικό να φανταστεί κανείς ότι τώρα ο Κλάους Γιοχάνις θα αποκαλείται "ο φίλος της Μέρκελ". Πριν από την ψηφοφορία η καγκελάριος πραγματικά του έστειλε ένα γράμμα στο οποίο εγκωμίαζε την υποψηφιότητά του...", γράφει η "Κοριέρε ντέλα Σέρα". Με πιο διακριτικό τρόπο οι "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" του Λονδίνου, μία εφημερίδα συνδεόμενη με τους Γερμανούς, η οποία μάλιστα μέχρι πρότινος είχε και καθημερινή εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο στη Γερμανία, υποδηλώνει την απογοήτευση και των Αγγλων για την εξέλιξη αυτή. "Λίγοι θα είχαν προβλέψει ότι ο Κλάους Γιοχάνις, ένας επαρχιακός δήμαρχος και πρώην δάσκαλος, ήταν ικανός να προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές ανατροπές στη μετακομουνιστική εποχή της Ρουμανίας", έγραψε η βρετανική εφημερίδα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα "ήταν επίσης απροετοίμαστος για μια ορμητική κίνηση ανεξέλεγκτου θυμού εναντίον των κυλιόμενων προγραμμάτων λιτότητας του ΔΝΤ", επισημαίνει με έμφαση. Η ουσία, πάντως, είναι ότι ποιος τους σταματάει τώρα τους Γερμανούς μετά τον θρίαμβό τους στη Ρουμανία!

Πηγή: ethnos.gr
 
Top