Επιστήμονες γνωστής ελβετικής εταιρείας τροφίμων πραγματοποιούν μελέτες για να βγάλουν τα επόμενα χρόνια στην αγορά ένα ρόφημα, το οποίο θα ενισχύει τα πλεονεκτήματα της σωματικής άσκησης -όσον αφορά την απώλεια σωματικού βάρους- σε τέτοιον βαθμό, ώστε έχει πάρει τον χαρακτηρισμό "γυμναστική μέσα σε ένα μπουκάλι".
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από την εταιρεία Nestlé προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να ρυθμίζουν το ένζυμο ΑΜΡΚ στον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα ένζυμο που στην επιστημονική κοινότητα είναι γνωστό ως "ο κεντρικός διακόπτης του μεταβολισμού". Το κοινό στο οποίο θα απευθύνεται αυτό το ρόφημα φέρεται να είναι -σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία- τα άτομα με διαβήτη ή τα παχύσαρκα άτομα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο στην επιστημονική επιθεώρηση Chemistry and Biology, οι επιστήμονες τόσο στο Ινστιτούτο Επιστημών Υγείας της Nestlé, όσο και σε άλλα ερευνητικά ιδρύματα, έχουν διαπιστώσει ότι το ένζυμο ΑΜΡΚ εμπόδισε την παραγωγή λίπους από το ήπαρ ποντικιών σε εργαστηριακά πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα.
Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι το ρόφημα που ετοιμάζουν, δεν θα εγγυάται σε κανέναν άνθρωπο ένα αδύνατο σώμα "ως δια μαγείας".
Ο επικεφαλής του τμήματος για τον διαβήτη και τον κιρκαδικό ρυθμό στο Ινστιτούτο Υγείας της Nestlé, Kei Sakamoto, υποστηρίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση το προϊόν αυτό θα ενισχύει και θα πολλαπλασιάζει τις επιπτώσεις της σωματικής άσκησης.
Σύμφωνα με το ABC News, η δρ Silvana Obici, ενδοκρινολόγος στο πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και επιστήμων που δεν έχει καμία σχέση τόσο με την έρευνα αυτή όσο και με την εταιρεία Nestlé, εμφανίζεται συγκρατημένη ως προς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα:
"Αν και είμαι πολύ χαρούμενη που μελέτες επάνω σε νέες ειδικές χημικές ενώσεις του ενζύμου ΑΜΡΚ έρχονται στο προσκήνιο, μπορώ να πω ότι έχω συγκρατημένη αισιοδοξία (...) Θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα με άμεσο τρόπο και όχι μόνο με εργαστηριακές δοκιμές αλλά και σε πειραματόζωα με παχυσαρκία καθώς επίσης και σε κλινικές δοκιμές".


Πηγή:onmed.gr
 
Top