Κι όμως δεν θα είναι μόνο το φύλο ή η ηλικία του νεκρού της Αμφίπολης που θα έρθουν στο φως από την επιστημονική έρευνα.
Η ανακάλυψη του σκελετού του νεκρού είναι κάτι μοναδικό. Τα οστά μπορούν να δώσουν μια σειρά από απαντήσεις βοηθώντας τους ειδικούς να φτάσουν σε ακριβή καθορισμό πολλών λεπτομερειών για τον νεκρό.
Επί της ουσίας θα χρησιμοποιηθούν τακτικές που χρησιμοποιούνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.
Από τα οστά θα ανιχνευτεί τόσο το dna το οποίο θα συγκρηθεί με εκείνο που έχει εντοπιστεί σε οστά των ταφών στις Αιγές για να διαπιστωθεί εάν ο νεκρός έχει συγγενική σχέση με τη βασιλική γενιά, ενώ άμεσα θα φανεί και το φύλο, αλλά και η ηλικία με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Ωστόσο από την καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο σκελετός μπορούν να εξαχθούν μια σειρά από συμπεράσματα.
Ακόμη και στοιχεία για τη διατροφή του ατόμου μπορούν να φανούν, αλλά κυρίως στοιχεία για τον τρόπο θανάτου του.
Παράλληλα όπως έγινε τόσο με τον βασιλιά Φίλιππο τον Β όσο και σε άλλες περιπτώσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό βάσει των οστών του κρανίου και της κάτω γνάθου θα επιχειρηθεί η ανάπλαση του προσώπου του νεκρού.
Στοιχεία στο κρανίο μπορούν να δώσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως η ουλή από το τραύμα από βέλος στο μάτι του μακεδόνα βασιλιά.
Η τεχνική αυτή δεν είναι νέα, στην Ελλάδα είναι γνωστή η Μύρτιδα, η 11χρονη κοπέλα που έχασε τη ζωή της την εποχή του μεγάλου λοιμού της Αθήνας και η επιστήμονες δημιούργησαν από το κρανία της το πρόσωπό της.
Η κυρία Περιστέρη πάντως έσπευσε, ίσως έχοντας πολύ περισσότερα στοιχεία από όλους στα χέρια της, να μιλήσει για σκελετό ενός άνδρα και μάλιστα επιφανούς στρατηγού: «Όπως λέμε εμείς οι αρχαιολόγοι, ένα λιοντάρι δεν θα το έβαζαν στην κορυφή του τύμβου για μία γυναίκα. Ο τάφος είναι για μία μεγάλη προσωπικότητα, κάποιον μεγάλο στρατηγό.
πηγή
 
Top