Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από τις 8 έως τις 12 Δεκεμβρίου οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, αντιδρώντας στο προσχέδιο της σύμβασης εργασίας που ο Οργανισμός και το υπουργείο Υγείας έθεσε υπόψη της Ένωσης Ιατρών-ΕΟΠΥΥ προς υπογραφή. 

Με ανακοίνωσή της η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το κείμενο της νέας σύμβασης καθώς όπως υποστηρίζει δεν προκαθορίζεται ο αριθμός των επισκέψεων, δίνεται η δυνατότητα στον ΕΟΠΥΥ να μειώσει την αξία της ιατρικής επίσκεψης, το κοστολόγιο για την αξιολόγηση των υπηρεσιών βαρύνει τους ίδιους τους γιατρούς, ενώ υπάρχουν πολλές ασάφειες γύρω από την τήρηση του ειδικού μητρώου-ηλεκτρονικού αρχείου, το ωράριο και την αμοιβή των γιατρών σε σχέση μ' αυτό, καθώς και στις κατ’ οίκων επισκέψεις.

Επίσης οι γιατροί διαμαρτύρονται ότι, ο ΕΟΠΥΥ υποχρεώνει όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς να παρέχουν οποιαδήποτε διευκρίνιση ή στοιχείο τους ζητηθεί εντός 5 ημερών, και υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός έχει αποφασίσει μείωση 40% στην τιμή των ιατρικών πράξεων σε περίπτωση αυτοπαραπομπής.

Για τους λόγους αυτούς η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ καλεί όλους τους κλινικούς και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον οργανισμό από 8/12/2014 - 12/12/2014.

Παράλληλα ζητά από τον Οργανισμό άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων (ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει μέρος του κόστους επισκέψεων και ιατρικών πράξεων από 1/1/12, τέσσερις μήνες του 2013 σε πράξεις και τρεις μήνες του 2014 σε πράξεις), επαναφορά του ισχύοντος κρατικού τιμολογίου στην αξία της ιατρικής επίσκεψης (20 ευρώ), αύξηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο 15% του συνολικού προϋπολογισμού, απόσυρση του του κειμένου της νέας σύμβασης και διάλογο από μηδενική βάση. Τέλος, συλλογική σύμβαση εργασίας μεταξύ συμβεβλημένων και ΕΟΠΥΥ και άμεση συνάντηση με τον υπουργό Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ.
 iatronea.gr
 
Top