Στο ψήφισμα του ΟΗΕ για παγκόσμια καταδίκη της ηρωοποίησης του ναζισμού και της άρνησης των εγκλημάτων πολέμου των Ναζί, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες απείχαν συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και με τις ΗΠΑ, Καναδά και Ουκρανία να ψηφίζουν κατά του ψηφίσματος.
Γράφει ο Δημήτρης Καταρός
Μία κίνηση στρατηγικής σημασίας από τη Ρωσία αποτέλεσε η πρόταση για ψήφισμα του ΟΗΕ που θα αφορούσε τη συνεργασία όλων των χωρών στην καταδίκη της ηρωοποίησης του Ναζισμού και την άρνηση των εγκλημάτων πολέμου. Θετικά ψήφισαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου 115 εκ συνόλου 173 με τις μοναδικές που ψήφισαν κατά να είναι η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς. Σχεδόν όλη η Ευρώπη από την άλλη, επέλεξε να απέχει της ψηφοφορίας με μοναδική εξαίρεση τη Σερβία.
Η Ρωσία που στο πρόσφατο παρελθόν δεχόταν και συνεχίζει να δέχεται δριμύ κριτική για θέματα που αφορούν τον αυταρχισμό του Πούτιν και το συντηρητισμό της Ρωσικής κοινωνίας, από τα ευρωπαϊκά media έκανε μια στρατηγική κίνηση που ξεμπρόστιασε ολόκληρη την Ευρώπη. Το καθεστώς στην Ουκρανία όσο και αν αποφεύγει ο ευρωπαϊκός τύπος να το παραδέχεται, ανέδειξε ένα φασιστικό κόμμα για κυβέρνηση με συνεργασίες με περισσότερο ή λιγότερο εξτρεμιστικές οργανώσεις του εθνικιστικού και φασιστικού χώρου στην Ουκρανία. Από κοντά και οι ΗΠΑ που βοήθησαν στο να αναδειχθεί ο σημερινός πρόεδρος της Ουκρανίας που άλλωστε αποτελεί κατά κάποιο τρόπο τον δικό τους άνθρωπο. Συνεπώς καμία απορία για το γεγονός της αρνητικής ψήφου των δύο χωρών.
Όμως παρά το γεγονός των γνωστών συμμαχιών Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ουκρανίας και ΗΠΑ ενάντια στη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση, δημιουργεί πολύ πικρή αίσθηση η απόφαση όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών να απέχουν από την ψηφοφορία, με τη φιλορωσική Σερβία να αποτελεί μοναδική εξαίρεση στον κανόνα.
Δεν αμφιβάλει φυσικά κανείς για τους σκοπούς της πρότασης της Ρωσίας για το ψήφισμα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, σε αυτή την συγκυρία. Έφερε προ των ιστορικών ευθυνών της ολόκληρη την ήπειρο που πλήρωσε το βαρύτερο φόρο αίματος κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και που βλέπει πάλι σήμερα μεσούσης της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης να αναγεννιούνται ναζιστικά κινήματα με την Ελλάδα να αποτελεί ένα πολύ χαρακτηριστικό, θλιβερό παράδειγμα. Το γεγονός δείχνει πως ο πόλεμος της προπαγάνδας ανάμεσα στα δύο μέτωπα είναι τόσο έντονος που όχι απλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια για την κυβέρνηση ενός φασιστικού κόμματος και αμφιβόλου νομιμότητας στην Ουκρανία, αλλά για τον ίδιο λόγο ντροπιάζουν τη σύγχρονη Ευρωπαϊκή ιστορία.
Ο χάρτης με τις χώρες και την ψήφο τους όπως το δημοσίευσε το sputniknews.com.
rizopoulospost.com