Το χρήμα μπορεί να μην φέρνει την ευτυχία εγγυάται όμως την ευημερία, η οποία σχετίζεται άμεσα με την μακροζωία και την ικανοποίηση που νιώθουμε για τη ζωή.Τα φιλοσοφικά αυτά αποφθέγματα έλαβαν τις επιστημονικές τους απαντήσεις σε έρευνα αμερικανών και βρετανών επιστημόνων που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Lancet» και αποδεικνύουν, ότι ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος ανάλογα με το που ζει και πόσο χρόνων είναι καθώς οι άνθρωποι της Δύσης, κυρίως της αγγλόφωνης, δέχεται το βαρύ πλήγμα της δυστυχίας στην παραγωγική ηλικία των 45-55 τους χρόνων.

Η αιτία γι' αυτή την παρένθεση της μέσης ηλικίας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι σ' αυτή την περίοδο, που συνήθως βρίσκεται κανείς στο απόγειο της επαγγελματικής επιτυχίας του, εργάζεται περισσότερο και έχει μεγαλύτερες ευθύνες σε βάρος της ψυχικής υγείας του, με την προοπτική να έχει περισσότερο πλούτο και δυνατότητες, όταν βγει στη σύνταξη οπότε και η ευτυχία επιστρέφει.

Αντίθετα, στη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη οι ηλικιωμένοι δηλώνουν πολύ χαμηλό βαθμό ικανοποίησης σε σχέση με τους νεότερους συμπολίτες τους. Κάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, συμβαίνει στη Νότια Αμερική, ενώ στις αφρικανικές χώρες κάτω από τη Σαχάρα η ικανοποίηση από τη ζωή είναι πάντα, πολύ χαμηλή ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ειδικά για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι ερευνητές αναφέρουν ότι «η πτώση του κομμουνισμού επηρέασε τους ηλικιωμένους, οι οποίοι έχασαν ένα σύστημα που, αν και ατελές, έδινε νόημα στη ζωή τους και σε μερικές περιπτώσεις διασφάλιζε τις συντάξεις και την φροντίδα στον τομέα της υγείας, γεγονός που τους προκάλεσε δυστυχία».

Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση ανάμεσα στη σωματική και την ψυχική υγεία: Η κακή σωματική υγεία οδηγεί σε μικρότερη ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ η ψυχολογική ικανοποίηση και η ύπαρξη ενός σκοπού φαίνεται ότι βελτιώνουν τη σωματική υγεία και να αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής κατά δυο χρόνια.

ΠΗΓΗ
 
Top