Οι πολιτικές λιτότητας οδήγησαν πολλούς στην οικονομική εξαθλίωση, ενώ γι' αυτούς που είχαν ήδη πρόβλημα εξελίσσεται σε χαριστική βολή.
Πλειστηριασμοί και εξώσεις είναι ο επόμενος μεγάλος φόβος που εδραιώνεται στην καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας, με χιλιάδες οικογένειες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, οδηγούνται σε αδιέξοδο. Την περασμένη εβδομάδα σε Νέα Φιλαδέλφεια και Πειραιά αποτράπηκαν πλειστηριασμοί έξι κατοικιών χάρη στη μαζική παρέμβαση αλληλέγγυων που δεν επέτρεψαν, με ειρηνικό τρόπο, να γίνει η διαδικασία.
Όλες οι περιπτώσεις αφορούσαν την πρώτη κατοικία, με τα χρέη να χωρίζονται στις τράπεζες, στο ΙΚΑ και στον δήμο. Στο παρελθόν παρόμοιες παρεμβάσεις έγιναν στο Χαλάνδρι, το Μαρούσι και στην Κηφισιά. Όλες συνοδεύτηκαν από επιτυχία, αλλά οι νομικοί υπογραμμίζουν ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της εκδήλωσης του φαινομένου, που συνεπάγεται χιλιάδες πλειστηριασμούς και εξώσεις.
Η Ελένη Χουρουζίδου, μητέρα τριών παιδιών, κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο αν δεν βρει 10.000 ευρώ, για να τα δώσει στην Αττική Τράπεζα και να της επιτραπεί η παραμονή στο σπίτι. Το σπίτι της στις Σέρρες το αγόρασε το 1999 και το έχασε έπειτα από ένα χρόνο, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει επιχειρηματικό δάνειο, με αποτέλεσμα να μπει υποθήκη. "Η τράπεζα εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τα ψιλά γράμματα.
Υπογράψαμε μια συμφωνία με τελείως αρνητικούς όρους για εμάς" λέει η Ε. Χουζουρίδου. Συμφωνήθηκε ωστόσο η παραμονή τους, αν και το σπίτι δεν ανήκε στην οικογένεια πια. Τον περασμένο Μάιο η τράπεζα ενημέρωσε ότι απαιτεί ενοίκιο ύψους 300 ευρώ. Τόσο η Ε. Χουρουζίδου όσο και ο άντρας της είναι άνεργοι. "Εδώ και δύο χρόνια δεν μπαίνει μισθός στο σπίτι" λέει
. Όταν πήγε πριν λίγες μέρες ο άντρας της να δώσει για πρώτη φορά κάποια λεφτά, 200 ευρώ, η τράπεζα αρνήθηκε να τα πάρει και απαίτησε την καταβολή 10.000 ευρώ, "διαφορετικά θα μας πετάξει έξω". Η ίδια κατέβηκε στην Αθήνα για να βρει δουλειά. "Ευτυχώς που υπάρχουν γονείς και αδέρφια να μας βοηθούν, αλλιώς θέλω να μου πει το κράτος τι θα κάναμε".
Επίθεση στη μικρή και μεσαία περιουσία
"Επίθεση στην ιδιοκτησία και τη μικρή και μεσαία περιουσία" χαρακτηρίζει στην "Α" η Κατερίνα Κνήτου, δικηγόρος από την Πρωτοβουλία ενάντια στα Χαράτσια, τη σημαντική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με την ψήφιση των Νόμων 4224 και 4223 που αφορούν τη μελλοντική αντιμετώπιση των δανείων με πιο δυσχερείς όρους για τους δανειολήπτες και τον σχηματισμό του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τον ΕΝΦΙΑ αντίστοιχα. "Μέχρι πέρυσι υπήρχαν δύο κλειδιά προστασίας. Το ένα προστάτευε την πρώτη κατοικία που είχε αντικειμενική αξία μέχρι 350.000 ευρώ και το δεύτερο δεν επέτρεπε στις τράπεζες να κάνουν πλειστηριασμό αν τα χρέη δεν ξεπερνούσαν τα 200.000 ευρώ" αναφέρει η Τόνια Κατερίνη από την Αλληλεγγύη για Όλους.
Τα κλειδιά αυτά έπαψαν να υφίστανται. Στη θέση τους ισχύει ειδική μεταβατική διάταξη μέχρι το τέλος του 2014 με όρους "όπως να έχεις ελάχιστο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ ή η συνολική αξία της περιουσίας σου να μην ξεπερνά τις 250.000". "Η διαφορά που ισχύει ήδη από φέτος είναι ότι, πέρα από το Δημόσιο και τις τράπεζες, σε πλειστηριασμούς μπορούν να προχωρούν και οι ασφαλιστικές. Από το 2015 που αποσύρεται η μεταβατική διάταξη, την ώρα που ενισχύεται ο ρόλος των τραπεζών δίνοντάς τους το πάνω χέρι στις διαπραγματεύσεις με τους δανειολήπτες, θα γίνουμε μάρτυρες εκτόξευσης πλειστηριασμών και εξώσεων. Θα γίνουμε Ισπανία" υπογραμμίζουν αμφότερες.
Απέναντι σε αυτή την "ανθρωποκτόνα" πολιτική, ο Γιάννης Καρδαράς, δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, αντέτεινε ως οδηγό με άρθρο του στη χτεσινή "Α" την εμπειρία του Πειραιά, αναφέροντας ως γενικό συμπέρασμα "ότι οι περιπτώσεις εκπλειστηρίασης ακινήτων είναι ποικίλες", άρα χρήζουν και ποικίλης αντιμετώπισης. "Μια λύση για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο, δήμους και ασφαλιστικούς φορείς που θα πήγαζε από τις ματαιώσεις των πλειστηριασμών θα αποτελούσε ο διακανονισμός οφειλών με πολλές δόσεις και με περιόδους χάριτος", είναι ένα από τα παραδείγματα που αναφέρει στο άρθρο "Μπλόκο στην κατάσχεση της πρώτης κατοικίας", το οποίο μπορείτε να βρείτε στο avgi.gr. Συνεπώς, τονίζει ο Γ. Καρδαράς, μεγαλώνει η ανάγκη "το κίνημα που γιγαντώνει κατά των πλειστηριασμών σε πανελλαδικό επίπεδο να διαβουλευτεί και να αποφασίσει τις παρεμβάσεις του και τις προτεραιότητές του".
Κώστας Παπαντωνίου /Αυγή