Μπορεί το τελευταίο διάστημα να υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για τις ανασκαφές και τις εξελίξεις στον Τύμβο Καστά και στην Αμφίπολη, ωστόσο στην



Νέα Πέραμο Καβάλας, περίπου 50 χιλιόμετρα μακριά από την Αμφίπολη, υπάρχουν 3 ιστορικά σημεία ιδιαίτερα σημαντικά.



Αρχαία Οισύμη. Βρίσκεται απέναντι από τους πρώτους Αμμόλοφους. Η περιοχή στην κατάσταση που βρίσκεται δεν έχει πρόσβαση και σχεδόν οι ανασκαφές των προηγούμενων δεκαετιών που έγιναν από την Αρχαιολογική Υπηρεσία έχουν εξαφανιστεί από την βλάστηση ενώ υπάρχει έλλειψη πρόσβασης στους επισκέπτες. Η ειρωνία είναι ότι υπάρχουν κατευθυντήριες πινακίδες που ενημερώνουν τους επισκέπτες ότι παρακάτω υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.







Βυζαντινή Ανακτορούπολη η αλλιώς τα Καστρα. Βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Νέας Περάμου. Ο επισκέπτης μπορεί να την δει από μακριά και από το κέντρο του χωριού.Είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Αυτή την εποχή βρίσκεται υπό αναστήλωση και ανάπλαση από την 12η ΕΒΑ και θα είναι επισκέψιμη μετά το τέλος των έργων.







Πολυβολεία Α Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκονται στον απέναντι λόφο από την Βυζαντινή Ανακτορούπολη στους πρώτους Αμμόλοφους. Επάνω στον Λόφο υπάρχουν κτίσματα και βάσεις από κανόνια, ορύγματα και σπηλιές που χρησιμοποιήθηκαν από τα Βουλγάρικα κατοχικά στρατεύματα. Πρόσβαση υπάρχει, αλλά δεν είναι κατάλληλα αξιοποιημένο και ούτε υπάρχει κάποια πληροφορία που να βοηθήσει τον επισκέπτη να καταλάβει τι βλέπει.







Όπως αναφέρει το amfipolinews.blogspot.gr, ο Μάκης Ζουμπλιός, Πρόεδρος Δ.Κ.Νέας Περάμου, πρέπει αυτά τα τρία σημαντικά ιστορικά σημεία να αναδειχθούν. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν φυσικά με την υπόδειξη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δήμου. Έχουμε στην ίδια περιοχή τρεις διαφορετικές εποχές ξεκινώντας την αναφορά τους απο τον 7ο αιώνα π.Χ. και φθάνοντας μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Η ανάδειξη των μνημείων αυτών, σε συνδυασμό με τις σπουδαίες ανακαλύψεις της Αμφίπολης, θα μπορούσε να δώσει μεγάλη τουριστική ώθηση στην ευρύτερη περιοχή.



πηγη

 
Top