Το Τριμελές Εφετείο Πατρών έκρινε ένοχους τους 4 από τους 5 κατηγορουμένους για την υπόθεση των φονικών πυρκαγιών στην Ηλεία, τον Αύγουστο του 2007.

Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 40 ετών κατά συγχώνευση στον τότε Νομάρχη Ηλείας Χαράλαμπο Καφύρα, στον Δήμαρχο Ζαχάρως Πανταζή Χρονόπουλο, στον δασοφύλακα Παναγιώτη Τσούρα και στη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικο Παλαιοχωρίου από όπου ξεκίνησαν οι πρώτες φλόγες

Σύμφωνα με την έδρα, εκτιτέα είναι 10 χρόνια, τα οποία και είναι εξαγοράσιμα.

Συνολικά θα πληρώσουν το χρηματικό ποσό των 40.000 ευρώ.

Η αρχική ποινή ήταν 77 χρόνια για τον καθένα, η οποία συγχωνεύτηκε στα 40 έτη.

Οι πυρκαγιές στοίχισαν τη ζωή σε 44 ανθρώπους, με τους 26 να προέρχονται από μόνο ένα χωριό. Στα θύματα ήταν και μια ολόκληρη οικογένεια με μικρά παιδιά.

Αθώος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο τότε διοικητής του Π.Κ. Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος.

Όπως ανέφερε ιστορικό του Ileiapost.gr, η φωτιά εκδηλώθηκε τις μεσημεριανές ώρες της 24ης Αυγούστου, στη Ζαχάρω.

Το πύρινο μέτωπο στο νομό Ηλείας κατέστρεψε έκταση μεγαλύτερη από 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα, με βάση ανεπίσημες πηγές, κατακαίοντας από άκρη σε άκρη το νομό.

Τα χωριά Γεράκι Αμαλιάδας, Κρέστενα, Γρύλλος, Ολυμπία, Καϊάφα, Νεοχώρι, Βρεστό, Καλλιθέα, Σάμικο, Πλατιάνα, ο Δήμος Ζαχάρως, η Ανδρίτσαινα, η Κλινδία, το Μουζάκι, το Φανάρι και πλειάδα μικρότερων οικισμών επλήγησαν, καταστρέφοντας δασικές και οικιστικές εκτάσεις.

Η φωτιά έφτασε μέχρι τον χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τον αρχαιολογικό θησαυρό της περιοχής. Μετά την καταστροφή των παροχών ηλεκτρισμού προς τις αντλίες νερού του πυροσβεστικού συστήματος, η φωτιά κατέκαψε το δάσος και απετράπη μόνο όταν συγκεντρώθηκε στον χώρο μεγάλη πυροσβεστική δύναμη.

Η επέμβαση της πυροσβεστικής δεν πρόλαβε να αποτρέψει όμως καταστροφές στον Κρόνιο Λόφο.

"Καπνός" τα κονδύλια

Καταπέλτης ήταν το πόρισμα για τη διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου για την ανακούφιση των πυρόπληκτων της Ηλείας που είχε εκδοθεί το 2013. Διαπιστώθηκε ότι οι περιοχές που καταστράφηκαν δεν έχουν πάρει παρά ελάχιστα χρήματα. Στα μαρτυρικά χωριά δεν έφτασε ούτε ευρώ...

"Ειδικά ο πυρόπληκτος δήμος Ζαχάρως- Φιγαλείας, που υπέστη και τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση και υλικές ζημίες, καθώς και ο Δήμος Ανδρίτσαινας- Κρεστένων δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια για την αποκατάστασή τους" αναφέρεται.

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι "τα μόνα έργα που έχουν γίνει, είναι είτε από δωρεές ιδιωτών, είτε από άλλα, δημόσια κονδύλια, τα οποία θα διατίθεντο ούτως ή άλλως για κάθε περιοχή από τρέχοντα προγράμματα, ανεξαρτήτως αν είναι πυρόπληκτη ή όχι".

Η εικόνα που αποτυπώνεται στο πόρισμα δείχνει πρωτοφανή μείωση του πληθυσμού στις πληγείσες περιοχές, καθώς "η ανασυγκρότηση προχωρά αργά και ο πληθυσμός υποχωρεί, τόσο λόγω της οικολογικής, όσο και λόγω της οικονομικής κρίσης, που επιδεινώνει τους όρους διαβίωσης των πληγέντων".
nooz.gr
 
Top