Δεκάδες τεφτέρια υπάρχουν στα φαρμακεία, καθώς οι ασθενείς αδυνατούν να καλύψουν την υπέρογκη πλέον συμμετοχή στην προμήθεια φαρμάκων, με αποτέλεσμα να δανείζονται από τον φαρμακοποιό τα φάρμακα που χρειάζονται και να πληρώνουν μετά από μέρες ή και μήνες.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα οικονομικά προβλήματα που οδηγούν τους ασφαλισμένους στην τακτική αυτή. Είναι και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στα ραντεβού με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ ή στις μονάδες του ΠΕΔΥ.
Μάλιστα, στα συνοικιακά φαρμακεία, οι οφειλές πελατών μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 4.000 ευρώ, με βάση περυσινά στοιχεία των φαρμακοποιών.
Μάλιστα ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης, ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Μακεδονία», ότι τα τεφτέρια των ασφαλισμένων αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.
Τα τεφτέρια είναι δύο ειδών.
Στην πρώτη κατηγορία παίρνει ο ασθενής ένα φάρμακο δανεικό, το οποίο χρωστά και θα πάει να το γράψει αργότερα, γιατί αδυνατεί να κλείσει ραντεβού σε γιατρό, αφού δεν βρίσκει, καθώς είναι πολύ λίγοι όσοι είναι πια συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.
Επίσης τα περισσότερα ιατρεία του ΠΕΔΥ είναι λίγα, για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, και οι πολίτες δυσκολεύονται να βρουν ιδιώτες συμβεβλημένους που δεν έχουν συμπληρώσει το πλαφόν επισκέψεων, ώστε να γράψουν τα φάρμακά τους, χωρίς να πληρώσουν επίσκεψη.
Στη δεύτερη κατηγορία των τεφτεριών γράφονται τα χρήματα που χρωστά ο κόσμος είτε από φάρμακα που έχει αγοράσει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του είτε ακόμη και από τη συμμετοχή που καλείται να πληρώσει.
Η κατάσταση αυτή αφορά κυρίως ηλικιωμένους που παίρνουν μικρή σύνταξη, η οποία εξανεμίζεται τις πρώτες ημέρες του μήνα. Οπότε ότι φάρμακα χρειαστούν για τον υπόλοιπο μήνα τα δανείζονται και περιμένουν τις αρχές του επόμενου μήνα, για να μπορέσουν να τα πληρώσουν.


onmed.gr
 
Top