Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε Συρία και Ιράκ





Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησε 22 αεροπορικές επιδρομές την Παρασκευή και το Σάββατο, εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ, καθώς και μία επιδρομή στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα ο αμερικανικός στρατός.



Έντεκα βομβαρδισμοί είχαν στόχο μονάδες, κτίρια, θέσεις και οχήματα του ΙΚ κοντά στο στρατηγικό φράγμα της Μοσούλης, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom).



Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι τζιχαντιστές μαχητές του ΙΚ είχαν καταλάβει το φράγμα στις 7 Αυγούστου, όμως οι κουρδικές δυνάμεις και ο ιρακινός στρατός, υποστηριζόμενοι από τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχό του στα τέλη Αυγούστου.



Ευρισκόμενο στον Τίγρη, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, το φράγμα είναι στρατηγικής σημασίας. Είναι το μεγαλύτερο της χώρας και σε περίπτωση που καταστραφεί μπορεί να προκαλέσει τεράστιες πλημμύρες στη Μοσούλη και στη Βαγδάτη.



Τέσσερις επιδρομές έγιναν κοντά στη Φαλούτζα και οι υπόλοιπες στην Μπαΐτζι, την Κουραγιάτ αλ Χατζάτζ και σε άλλες τοποθεσίες στο Ιράκ. Τα πλήγματα πραγματοποίησαν βομβαρδιστικά, καταδιωκτικά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού και των συμμάχων του στον συνασπισμό.



Το μοναδικό αεροπορικό πλήγμα σε συριακό έδαφος, κοντά στην Κομπάνι, κατέστρεψε ένα τμήμα πυροβολικού και εξαπολύθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.





 
Top