Η κατάθλιψη "πρωταγωνιστεί" ανάμεσα στα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες στην εποχή της οικονομικής κρίσης.
Το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν απευθύνεται ποτέ σε κάποιον ειδικό και το αντιμετωπίζουν μόνοι τους, ανέφερε ,στο πλαίσιο ενημερωτικής δράσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, η αναπληρώτρια διοικήτρια του νοσοκομείου Παπανικολάου με αρμοδιότητα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Σταυρούλα Γιαννούτσου.

"Η ψυχική υγεία είναι δικαίωμα όλων. Δεν πρέπει να αμελούμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχική μας υγεία αλλά να τα αντιμετωπίζουμε με το ίδιο, ίσως και με περισσότερο, σθένος που αντιμετωπίζουμε τα οργανικά προβλήματα και τις παθήσεις. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όταν αμελούμε τα ψυχικά μας προβλήματα μετά από καιρό αυτά σωματοποιούνται, γίνονται οργανικά. Πρέπει λοιπόν εγκαίρως και χωρίς ταμπού να δηλώνουμε το πρόβλημά μας και να απευθυνόμαστε σε ειδικούς για την επίλυσή τους. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, οι δομές μας είναι ανοιχτές, οι ειδικοί μας είναι διαθέσιμοι για την αντιμετώπισή τους" ανέφερε στο Αθηναικό Πρακτορείο η κ. Γιαννούτσου στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης.

Μιλώντας για τα περιστατικά που φτάνουν στο ΨΝΘ είπε: "Είναι πολλά τα περιστατικά που έχουν σοβαρή ψυχοπαθολογία ή ψυχώσεις και απευθύνονται στο δικό μας Νοσοκομείο. Δεν είναι μόνο η σχιζοφρένεια στην οποία είναι αφιερωμένη η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, είναι πλήθος ασθενειών αυτές για τις οποίες απευθύνεται ο κόσμος σε μας. Σίγουρα η κατάθλιψη είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στις ψυχικές παθήσεις. Το άσχημο είναι ότι το 50% των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη δεν απευθύνεται ποτέ σε ειδικό και το αντιμετωπίζουν μόνοι τους. Αυτό είναι λάθος, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε. Η κατάθλιψη είναι μάστιγα και όταν υπάρχει έχει φροντίσει η πολιτεία να υποστηρίξει αυτά τα περιστατικά. Είναι κρίμα ο κόσμος να μην απευθύνεται στους ειδικούς".

Η κρίση χτυπά και την ψυχική υγεία των παιδιών!

Η οικονομική κρίση φαίνεται να επηρεάζει όχι μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί ή ακόμη και τριπλασιαστεί η προσέλευση παιδιών αλλά και ενηλίκων στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο παιδοψυχίατρος διευθυντής του Β' Ψυχιατρικού Τομέα του ΨΝΘ και υπεύθυνος του παιδοψυχιατρικού τμήματος του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα, Μανώλης Φαϊτάκης. Με την ιδιότητα του παιδιοψυχιάτρου συνιστά στους γονείς να προσέχουν αν βλέπουν τα παιδιά τους κοινωνικά απομονωμένα και με ξαφνική πτώση στην επίδοση γιατί αυτά μπορούν να αποτελούν ενδείξεις προβλήματος ψυχικής υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

"Στην παρούσα κατάσταση που περνάει η χώρα μας τα παιδιά βιώνουν πάρα πολύ άγχος ακούγοντας τις συζητήσεις των γονιών, ακόμη κι όταν αυτοί νομίζουν ότι τα παιδιά παίζουν και δεν τους προσέχουν. Τα παιδιά έχουν στημένα τα αυτιά και ακούνε τις συζητήσεις των γονιών δεν μπορούν να κρίνουν ακριβώς την κατάσταση και περνούν καταστάσεις μεγάλου άγχους. Έχουν διάφορα προβλήματα και σε σχέση με το σχολικό περιβάλλον, όπως μαθησιακά προβλήματα δυσλεκτικού τύπου αλλά και άλλες ψυχιατρικές διαταραχές, αγχώδεις διαταραχές που εκφράζονται στο σώμα τους και γι αυτό πολλά μας παραπέμπονται και από τους παιδίατρους. Στις μέρες μας έρχονται στα Κέντρα Ψυχικής Υγείας πολύ περισσότερα παιδιά και οικογένειες και ενήλικες. Έχει διπλασιαστεί ή τριπλασιαστεί η προσέλευση τα τελευταία δύο χρόνια. Προφανώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στον ιδιωτικό τομέα όπως παλιά. Θα πρέπει να πούμε ότι με την κρίση έχουμε ενδείξεις τουλάχιστον, γιατί δεν έχουν γίνει συστηματικές έρευνες, ότι έχει αυξηθεί και η ενδοσχολική βία και η ενδοοικογενειακή" πρόσθεσε ο κ Φαϊτάκης.

Παράλληλα επισήμανε ότι η αντιμετώπιση παιδιών με ψυχικά προβλήματα γίνεται με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους και σπανίως με φαρμακευτική αγωγή. "Αυτό που κάνουμε είναι να βλέπουμε τα παιδιά και τους γονείς και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση. Ανάλογα με την περίπτωση ή μπαίνει σε θεραπεία ο γονιός ή βάζουμε σε θεραπεία το παιδί ή και τους δυο ταυτόχρονα" εξήγησε ο κ Φαϊτάκης.
πηγη
 
Top