Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά (και όχι μόνο) προβλήματα που αντιμετωπίζει η Σαλαμίνα αυτή τη στιγμή, είναι το μέλλον της Κυνόσουρας. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ ιεραρχώντας τις καταστάσεις, θεωρεί πως το συγκεκριμένο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα.
Είναι γνωστό ότι στις 2-3-2013 εκδόθηκε Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 68) στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει την περιοχή ναυπηγοεπισκευαστική, ορίζοντας και συντελεστές δόμησης, κάλυψης αλλά και ύψη κτισμάτων που κυριολεκτικά τρομάζουν. Είναι προφανές ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται ακόμα πιο δελεαστικό το προς πώληση «φιλέτο» του ΟΛΠ.
Η εν λόγω Υ.Α είναι εξόφθαλμα προκλητική, αλλά παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο του 2001 (ΦΕΚ 1459) που χαρακτηρίζει την περιοχή ιστορικό και αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α, που ρητά απαγορεύει την δόμηση μεταξύ άλλων.
Ταυτόχρονα στερείται και υπογραφής από τον Υπουργό Πολιτισμού……. Όλα αυτά ήταν υπεραρκετά για να καταρρεύσει μετά από προσφυγή στο Συμβούλιο Της Επικρατείας (ΣΤΕ). Όμως όταν πληροφορηθήκαμε την Υ.Α είχε ήδη παρέλθει το 60 ήμερο και έτσι χάθηκε η δυνατότητα για προσφυγή στο ΣτΕ. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ όμως ψάχνοντας για κάποια νομική λύση, ήρθε σε επαφή με το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος (φορέας που παρέχει νομική στήριξη σε θέματα περιβάλλοντος ) αλλά και με μεγάλο δικηγορικό γραφείο που εξειδικεύεται σε δίκαιο περιβάλλοντος. Παράλληλα είχε εξασφαλίσει τη δυνατότητα χορηγίας για πιθανή προσφυγή.
Οι συμβουλές τους συνέπιπταν. Πρέπει όλοι να είναι σε ετοιμότητα για μελλοντικές κινήσεις. Συγκεκριμένα:
- Όποιος κατ εφαρμογή της νομοθεσίας ζητήσει έκδοση οικοδομικής άδειας, θα πρέπει να ζητήσει άδεια από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η οποία λογικά δε θα συναινέσει.
- Το θέμα τότε μπορεί να παραπεμφθεί στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο). Αν αυτό γνωμοδοτήσει θετικά μπορεί και πρέπει να γίνει νομική προσβολή της απόφασης.
- Επίσης θα πρέπει να πάρει και θέση ο Υπουργός Πολιτισμού. Και σε αυτό το σημείο μπορεί να γίνει παρέμβαση.
- Ένα τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να παρέμβουμε είναι στην Πολεοδομία. Όταν ζητηθεί από αυτήν έκδοση οικοδομικής άδειας, πάλι μπορούμε να προσβάλουμε νομικά.
Όπως καταλαβαίνουμε πρέπει να είμαστε ενήμεροι για να μην χαθούν οι καταληκτικές ημερομηνίες. Έτσι καλούμε όσους μπορεί να έχουν την όποια πληροφόρηση είτε είναι φορείς είτε πολίτες, να μας ενημερώσουν έγκαιρα για να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας ώστε να μπορέσουμε να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας σώζοντας από ολοκληρωτική καταστροφή και ξεπούλημα την περιοχή.