
Σύμφωνα με το περιοδικό Time η μελέτη υπογραμμίζει ότι η έκθεση των εμβρύων στη συγκεκριμένη ουσία συνδέεται με την εμφάνιση αναπνευστικών και πνευμονολογικών προβλημάτων κατά την πρώιμη παιδική ηλικία. Παλαιότερες μελέτες έχουν συνδέσει την δισφαινόλη με την επιθετικότητα και την παχυσαρκία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η συγκεκριμένη ουσία περνάει στα τρόφιμα και εισέρχεται με αυτόν τον τρόπο στον ανθρώπινο οργανισμό.
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγμα ούρων από 398 μητέρες και παιδιά τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση. Αύξηση κατά δέκα μονάδες στης συγκέντρωσης της δισφαινόλης στο δείγμα της μητέρας συνδεόταν με 55% αύξηση εμφάνισης δυσκολίας στην αναπνοή.
Όπως φαίνεται, η έκθεση της μητέρας και κατά συνέπεια του εμβρύου κατά την εγκυμοσύνη στη δισφαινόλη αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων άσθματος ή άλλων αναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Από την ηλικία των πέντε και έπειτα ο κίνδυνος εκμηδενίζεται. Αν και απαιτούνται ακόμη πολλά ερευνητικά αποδεικτικά δεδομένα για τη θεμελίωση των ισχυρισμών, οι ειδικοί συνιστούν ότι θα ήταν καλό αν οι έγκυες μπορούσαν να μειώσουν την έκθεση τους στη συγκεκριμένη ουσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα της ουσίας έχει εν μέρει αναγνωριστεί από τις αρμόδιες αρχές, αφού από το 2011 απαγορεύεται η χρήση της στα παιδικά μπιμπερό.
Πηγή: Ξένος Τύπος
via:iatronea.gr