Ο μεγάλος και πολλές φορές δυσβάσταχος χρόνος αναμονής των νεφροπαθών στην Ελλάδα για να υποβληθούν σε μεταμόσχευση νεφρού σε συνδυασμό με την απόγνωση για την καλυτέρευση της υγείας τους και των "μαύρων ευκαιριών" που εμφανίζονται σε χώρες με μειωμένα ή διαβρωμένα μέτρα ελέγχου και ασφάλειας, μετατρέπουν τον ιατρικό τουρισμό σε ένα διεθνές δίκτυο εμπορίας οργάνων, στο οποίο οι ασθενείς βρίσκονται εμπλεκόμενοι, χωρίς καν να το καταλαβαίνουν πολλές φορές.





Με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στο σημερινό της φύλλο, η εφημερίδα "Καθημερινή της Κυριακής" ξετυλίγει την ιστορία εμπλοκής Ελλήνων σε κυκλώματα μεταμόσχευσης μέσα από μαρτυρία ενός φερόμενου ως μεσάζοντα, αλλά και ασθενών.



Ο μέσος χρόνος αναμονής των ασθενών για μεταμόσχευση νεφρού στη χώρα μας για την περίοδο 2012-2013 ήταν τα 6-7 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύεσεων. Στο μητρώο αναμονής για νεφρό από πτωματικό δότη βρίσκονταν τον περασμένο Ιανουάριο 1.084 ασθενείς.



Ένας Έλληνας με αρχικά ονόματος Δ.Κ. φέρεται σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας να ήταν μέλος ενός κυκλώματος μεταμόσχευσης νεφρών με έδρα την Κόστα Ρίκα. Την περίοδο 2009-2010 ο εν λόγω άνθρωπος -ο οποίος έχει πλέον συλληφθεί από τις αρχές της Κόστα Ρίκα μαι εντός των ερχόμεων εβδομάδων θα ξεκινήσει η δίκη του- κατηγορείται ότι έβρισκε ξένους ασθενείς (κυρίως Έλληνες) που χρειάζονταν μεταμόσχευση νεφρού και ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά.



Έπειτα στρατολογούσε φτωχούς ανθρώπους που έδιναν τα νεφρά τους επ' αμοιβή και τους έφερνε σε επαφή με τους γιατρούς του κυκλώματος, παίζοντας τον ρόλο του μεσάζοντα. Σε μία περίπτωση, ένας 38χρονος Κοσταρικανός προσέφερε το νεφρό του για 5.500 δολάρια. Σύμφωνα με τις κοσταρικανές αρχές οι Έλληνες που εκείνη την περίοδο ταξίδεψαν στην Κόστα Ρίκα με επαφή τον Δ. Κ. για να κάνουν μεταμόσχευση νεφρού ήταν τρεις.



Και φυσικά, αυτοί δεν είναι οι μόνοι άνθρωποι που μέσα στην απελπισία τους για μια καλύτερη ζωή αναζητούν μόσχευμα υπό επικίνδυνες και πολλές φορές παράνομες συνθήκες σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.



Ο ιατρικός τουρισμός στην Κόστα Ρίκα ξεκίνησε το 1974 και πλέον η χώρα δέχεται ετησίως περίπου 50.000 ανθρώπους για διαφόρων ειδών επεμβάσεις με την πλειοψηφία (40%) να αφορά οδοντιατρικούς λόγους.



Προτού "ανακαλύψουν" οι Έλληνες ασθενείς την Κόστα Ρίκα ως προορισμό για μεταμοσχεύσεις, τον μεγαλύτερο αριθμό νεφροπαθών τον δεχόταν η Ινδία με τα μοσχεύματα από φτωχούς Ινδούς εργάτες να κοστολογούνται στα 300 δολάρια και τις επεμβάσεις να γίνονται από 50 γιατρούς και νοσηλευτές του κυκλώματος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.



πηγη

http://pestanea.blogspot.com/
 
Top