Χωρίς τους απαραίτητους ελέγχους περνάνε τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας οι νταλίκες καταγγέλλουν οι τελωνειακοί υπάλληλοι. Όπως λένε, δεν υπάρχει γεφυροπλάστιγγα για να ζυγίζονται οι νταλίκες, το προσωπικό είναι ελάχιστο, ενώ δεν υπάρχει ούτε και σκάνερ για να ελέγχονται τα φορτία.



«Εδώ και χρόνια ζητάμε να τοποθετηθεί γεφυροπλάστιγγα αξίας 25.000 - 30.000 ευρώ. Το έχουμε πει σε πέντε υπουργούς και δεν δίνουν σημασία. Να μπει μια γεφυροπλάστιγγα πάνω στο διάδρομο εισόδου για να ζυγίζονται όλα τα φορτηγά που μπαίνουν στη χώρα, να αποτρέπονται τέτοιου είδους δυστυχήματα. Για όνομα του Θεού δηλαδή. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα πάλι;» ρωτούν στην κάμερα του Star, χωρίς φυσικά να μπορούν να πάρουν απάντηση.



Δεν έχει περάσει πολύς καιρός άλλωστε από το δυστύχημα στην Εγνατία, όπου νταλίκα έσπειρε το θάνατο. Πολλά τροχαία όμως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχε ο κατάλληλος έλεγχος στα σύνορα.



Ένας μικρός αριθμός μόνο ζυγίζεται μετά από δειγματοληπτικούς ελέγχους γιατί και το προσωπικό δεν επαρκεί. Στον Προμαχώνα σήμερα κάνουν βάρδια 2 άτομα. Στη Βουλγαρία αντίστοιχα που γίνονται οι ίδιοι έλεγχοι περίπου είναι 15 άτομα!



«Για το σκάνερ έχουμε κάνει αγώνες σαν τελωνειακοί επειδή βλέπουμε ότι γίνεται τεράστιο λαθρεμπόριο με τη Βουλγαρία» δηλώνουν εκπρόσωποι των υπαλλήλων.



«Το βαν που βλέπετε ξεκίνησε από τη Σόφια και κίνησε τις υποψίες των τελωνειακών υπαλλήλων κι έτσι οδηγήθηκε ο οδηγός εδώ για να ζυγιστεί. Τελικά ήταν 800 κιλά υπέρβαρο» δηλώνουν για άλλη περίπτωση.



Ένας οδηγός φορτηγού παραδέχεται: «Και η κούραση η δικιά μας φταίει και η κακιά φόρτωση και η πίεση από τους εμπόρους. Είναι πολλοί παράγοντες».



Άλλο ένα τροχαίο με νταλίκα - ευτυχώς χωρίς θύματα - συνέβη χθες Λαμίας - Δομοκού. Εκείνη την ώρα επικρατούσε έντονη βροχόπτωση και ομίχλη όταν ένα ΙΧ ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε το πίσω μέρος της νταλίκας με αποτέλεσμα εκείνη να αναποδογυρίσει.





 
Top