Νέα ιαπωνική μελέτη υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών σε σύγκριση με αγόρια..
Πρόσφατες σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της Ιαπωνίας φέρονται να συνδέονται με μία χαμηλότερη αναλογία αρσενικών προς θηλυκών στα νεογέννητα βρέφη, αλλά και με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα, δήλωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας M&K και της Γυναικολογικής Κλινικής Σιμίζου στο Χιόγκο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι συλλήψεις αρσενικών εμβρύων είναι ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές, θεωρία που στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί και από άλλες μελέτες. Στις τροπικές χώρες οι γεννήσεις θηλυκών είναι πιο συχνές, όμως θερμές περίοδοι στη βόρεια Φινλανδία έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε αύξηση των αρσενικών γεννήσεων, γεγονός που αντικρούει την αρχική θεωρία.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στατιστικά γεννήσεων και αποβολών στην Ιαπωνία από το 1968 έως το 2012. Συνολικά οι θηλυκές γεννήσεις ήταν περισσότερες, αλλά η διαφορά αυτή μεγεθυνόταν στις περιόδους ιδιαίτερα θερμών καλοκαιριών, διαδεχομένων από κρύους χειμώνες.
«Δύο ακραίες καιρικές περίοδοι, ένα πολύ θερμό καλοκαίρι το 2010 και ένας πολύ κρύος χειμώνας το 2011 οδήγησαν σε σημαντική αλλαγή της αναλογίας αρσενικών και θηλυκών γεννήσεων εννέα μήνες μετά, αλλά και σε άμεση αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών.
Σύμφωνα με έρευνα του 2002, για κάθε 100 θηλυκές γεννήσεις αντιστοιχούν 101 αρσενικές, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει όσο ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία φέρεται να επηρεάζει και τις γεννήσεις των ερπετών, ενώ οι περίοδοι βροχών οδηγούν σε περισσότερες γεννήσεις αρσενικών χιμπαντζήδων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.
Εξάλλου νωρίτερα φέτος η αύξηση των θηλυκών γεννήσεων στην κεντρική Σκωτία είχε συνδεθεί με την παρουσία αυξημένης ρύπανσης.
Πηγή: Ναυτεμπορική