Ράις: Υπάρχει ακόμη δρόμος πριν η Ελλάδα βγει στις αγορές
«Υπάρχει ακόμη δρόμος προτού η Ελλάδα μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τα κεφάλαια των αγορών», ανέφερε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αναφερόμενος στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές.
Αναλυτικά για το τι είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερωτήσεις για την Ελλάδα και για το πότε θα πραγματοποιηθεί η αποστολή της τρόικας στην Αθήνα, ο κ. Ράις ανέφερε:
«Οι συζητήσεις συνεχίζονται. Μέλη της αποστολής ήταν στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της 6ης αξιολόγησης. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε με τις ελληνικές αρχές, εδώ στην Ουάσιγκτον. Συνεχάρη τις Αρχές για κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας και ενθάρρυνε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεγάλες κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που παραμένουν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Επιβεβαίωσε, επίσης, τη δέσμευση του Ταμείου να υποστηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον. Σε αυτό το στάδιο αναμένουμε από τις Αρχές το πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής που θα είναι η βάση των συζητήσεών μας. Αυτό θα προσδιορίσει και τη χρονική σειρά για την αποστολή».
Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα που αφορούσαν το θέμα της «προληπτικής στήριξης» επανέλαβε: «Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Η επιστροφή στις αγορές νωρίτερα μέσα στο έτος ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, το καλωσορίσαμε, καθώς ήταν ένας από τους ουσιαστικούς στόχους του προγράμματος. Αλλά, όπως έχουν δείξει οι πρόσφατες εξελίξεις, υπάρχει ακόμη δρόμος προτού η Ελλάδα μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τα κεφάλαια των αγορών. Σ' αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ήταν που είπαμε ότι μία προληπτική συμφωνία στήριξης θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σε συμφωνία με τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων και όποια βοήθεια θα προσφέρουν εκείνοι σε αυτό το πλαίσιο».
Ακολούθως, ο Τζέρι Ράις πρόσθεσε:
«Δεν έχω ημερομηνία σχετικά με το πότε περιμένουμε τις προτάσεις πολιτικής των ελληνικών αρχών. Γίνονται συζητήσεις, συνεχίζονται. Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφύγουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, επίσης. Αλλά, γι' αυτό είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονισθούν οι δημοσιονομικές αρχές της Ελλάδας και όπως έχουμε πει στο παρελθόν, να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση. Πιστεύουμε ότι η πρόοδος εξακολουθεί να υστερεί ώστε ο καθένας να πληρώνει το φορολογικό μερίδιο που του αντιστοιχεί».
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση αν το ΔΝΤ έδειχνε ενδιαφέρον για μια συμφωνία στην οποία οι Ευρωπαίοι θα έδιναν τα χρήματα και το ΔΝΤ την τεχνογνωσία, ο κ. Ράις εξέφρασε την πιο κάτω άποψη:
«Αν οι ελληνικές αρχές αποφάσιζαν ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που ήθελαν να πάνε, πιστεύω ότι η συγκεκριμένη φύση της προληπτικής στήριξης θα πρέπει να συζητηθεί με εκείνους. Θα μπορούσε να λάβει πολλές μορφές, αλλά δεν θα αρχίσω να εικάζω. Φυσικά, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο που θα ήταν χρήσιμο για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια τώρα. Αυτό θα περιλάμβανε τεχνική βοήθεια, αλλά αυτό, όπως είπα, εξαρτάται από τι θα αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές να κάνουν και ποια θα είναι η συγκεκριμένη φύση της συμφωνίας. Συζήτησαν την πρόοδο του προγράμματος και πιθανά επόμενα βήματα. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ συνεχάρη την Ελλάδα για τη δημοσιονομική πρόοδο, ενθάρρυνε τις Αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επανέλαβε τη δέσμευση του ΔΝΤ να υποστηρίξει την Ελλάδα. Εστιάζουμε στην 6η αξιολόγηση και στην ολοκλήρωσή της».