Παγώνουν οι αγοραπωλησίες ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών αξιών και αξιών πώλησης ανοίγει όλο και περισσότερο. Τη χαριστική βολή στην αγορά δίνουν άθελά τους ιδιοκτήτες των οποίων τα εισοδήματα έχουν βυθιστεί σε τέτοιο βαθμό που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην υψηλή φορολογία και ξεπουλάνε όσο όσο την περιουσία τους.
Έτσι, βλέπουμε ακίνητα να πωλούνται σε τιμές ακόμα και 75% κάτω της αντικειμενικής τους αξίας και πωλητήρια σπιτιών που δίνονται στην τιμή ενός πολυτελούς αυτοκινήτου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ ο "Ελεύθερος Τύπος", ενός ιδιοκτήτη σπιτιού στον Άγιο Παντελεήμονα με αντικειμενική αξία 100.000 ευρώ που το "σκοτώνει" έναντι 40.000 ευρώ. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση διαμερίσματος 75 τ.μ. στη Λάρισα με αντικειμενική αξία 90.000 ευρώ που πωλείται έναντι 58.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο μεσιτικού γραφείου Αθανάσιο Ζηρογιάννη, διακρίνονται 4 ζώνες ακινήτων:
1. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει σπίτια "βαριά" άνω των 200 τ.μ. σε περιοχές υποβαθμισμένες, όπως η Κυψέλη, τα Πατήσια και η πλατεία Βάθης, δηλαδή στον λεγόμενος άξονα της Αχαρνών. Εκεί παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές αντικειμενικών και αγοραίων αξιών, της τάξεως του 65-75%.
2. Στη δεύτερη ζώνη εντάσσονται περιοχές πέριξ της πρώτης ζώνης όπως η Νέα Χαλκηδόνα, οι Άγιοι Ανάργυροι, το Κερατσίνι και η Κοκκινιά. Εκεί η ψαλίδα είναι λίγο μικρότερη από 55 έως 65%. 3. Η τρίτη ζώνη αφορά πιο high περιοχές όπως Κολωνάκι και Ζωγράφου, όπου τα ακίνητα πωλούνται σε τιμές περίπου 20% κάτω των αντικειμενικών αξιών
. 4. Η τέταρτη ζώνη περιλαμβάνει τα πιο ανθεκτικά ακίνητα που πωλούνται μόνο 10% κάτω της αντικειμενικής και βρίσκονται σε περιοχές όπως η Αγία παρασκευή, τα Βριλήσσια και τα Μελίσσια. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς η κατάσταση αυτή έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες διότι δεν είναι δυνατόν ο αγοραστής να παίρνει ένα ακίνητο με 150.000 ευρώ αλλά το πόθεν έσχες του να επιβαρύνεται με 250.000 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αντικειμενική αξία του.
Το γεγονός αυτό άλλωστε επισημαίνει και η Παγκόσμια Τράπεζα στην ετήσια έκθεσή της. Δεν μπορεί ένας επενδυτής να μην γνωρίζει εξαρχής το κόστος κατοχής της ακίνητης περιουσίας. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η αγορά ακινήτων είναι το γεγονός ότι από τις 215.000 αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν το 2005, η φετινή χρονιά αναμένεται να κλείσει μόλις με 35.000. Πηγή: Ελεύθερος Τύπος