O Χρήστος Βρεττάκος  μίλησε στον real.gr για τα επεισόδια στη διάρκεια της αντιφασιστικής πορείας στο Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα :






ΜΠΟΓ. - Χθες είχαμε πραγματικά συγκινητικές, μεγαλιώδεις εκδηλώσεις σ


το Κερατσίνι στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Ωστόσο είχαμε και επεισόδια. Μικροεπεισόδια αλλά επεισόδια.
ΧΡ.ΒΡΕΤ. - Ακριβώς.
ΜΠΟΓ.- Εσείς καταγγείλατε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν χθες και πριν πω εγώ, πριν περιγράψω - δεν υπάρχει λόγος να περιγράψω - τις τοποθετήσεις σας από τη στιγμή που σας έχουμε μαζί μας. Τι ακριβώς συνέβη κ. Βρεττάκο.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Κατ`αρχην επειδή ακριβώς ήτανε τόσο μεγαλειώδης αυτή η συγκέντρωση που έδειξε ότι ο λαός ενός κτυπημένου από την ανεργία και τη φτώχια Κερατσινίου, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ, ΘΥΜΑΤΑΙ και δεν ΦΟΒΑΤΑΙ. Ακριβώς γι`αυτό χτυπήθηκε η χθεσινη συγκέντρωση κ. Μπογιόπουλε. Και χτυπήθηκε από δύο πλευρές. Οσο και να τους ενοχλεί εγώ θα το λέω. Η μια πλευρά ήτανε μια ομάδα 50 δήθεν αντιεξουσιαστών.Και λέω δήθεν γιατί το μεγάλο κομμάτι αυτού του χώρου εχθές προστάτεψε την πόλη. Ενα λοιπόν τέτοιο κομμάτι το οποίο με βάναυσο τρόπο στράφηκε απέναντι σε διαδηλωτές που προσπάθησαν να υπερασπίσουν τη δημόσια περιουσία. Αυτό δηλ. που δεν μπόρεσε να κάνει η Ελληνική Αστυνομία, προσπάθησε να το κάνει ο κόσμος. Τα κατάφερε. Κι όταν τους έδιωξε από την συγκέντρωση, ήτανε σε ένα σημείο που ήταν ακίνδυνοι και θα μπορούσαν αν ήθελαν να τους ανιμετωπίσουν. Το δεύτερο πλήγμα ήταν ότι οι δυνάμεις των ΜΑΤ με τελείως αναίτιο τρόπο έπεσαν πάνω στους διαδηλωτές που ειρηνικά είχαν κατέβει στους δρόμους για να τιμήσουν τη μνήμη ενός παιδιού που δολοφονήθηκε από τους χρυσαυγήτες.
ΑΚΡΙΒ.- Γιατί λέτε ότι ήταν δήθεν αντιεξουσιαστές κ.Βρεττάκο?
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Να σας πω κάτι. Θεωρώ ότι εκείνο το κομμάτι που στηρίζει την εξουσία, δινοντας τη δυνατότητα να τσακίσει μια τέτοια διαδήλωση, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑ. Ξαναλέω, με αγριότητα στράφηκε αυτό το μικρό κομμάτι απέναντι σε....Ξέρετε χτύπαγε το ΚΕΠ εκείνη την ώρα, το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, ένα δημοτικό χώρο, σε μια πόλη που έχει μία νέα Δημοτική Αρχή και στήριξε την εξουσία, που ήθελε -πιστεύω φάνηκε - να διαλύσει αυτή τη μεγάλειώδη συγκέντρωση.
ΑΚΡΙΒ.- Είπατε και κάτι άλλο για 30 ασφαλιτάκια μαυροφορεμένα. Αυτό πώς το στηρίζετε, πού το στηρίζετε?
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Να σας πω μια ερμηνεία που δίνω, δε μπορώ, δεν είμαι ασφαλίτης για να μπορώ να ξέρω τι είναι ο άλλος απέναντί μου. Απλά εγώ όταν βλέπω 30-40 νέα παιδιά και λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία, να στρέφονται με μένος απέναντι σε γυναίκες, ηλικιωμένους και νέα παιδιά μόνο και μόνο γιατί πάνε να υπερασπιστούν τον τόπο τους, δεν ξέρω τι θα μπορούσα να πω. Και όταν αμέσως μετά, ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ το γνωστό παιχνίδι παίζεται χρόνια βρε παιδιά. ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΙΑ. Αμέσως μετά χτυπούν τα ΜΑΤ.
ΜΠΟΓ.- Εμείς έχουμε υπόψη μας και αυτό δεν αμφισβητείτε -έχει καταγραφεί σε βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο ίντερνετ-διμοιρίες των ΜΑΤ να δρουν εναντίον διαδηλωτών, να χτυπούν, να βρίζουν με χυδαίο τρόπο τους διαδηλωτες. Εσείς που είσασταν παρών, είχατε τέτοια εικόνα?
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Κύριε Μπογιόπουλε, έγινα μάρτυρας για άλλη μια φορά, από μια άλλη θέση τώρα ως Δήμαρχος μιας πόλης, αυτής της συμπεριφοράς που μόλις περιγράψατε.Δηλαδή έφτασα στο Δημαρχείο το οποίο είχε χτυπηθεί από μολοτωφ." Να και ένας χώρος εξουσίας που έπρεπε να χτυπηθεί τέλος πάντων " που σας είπα πριν και η διμοιρία των ΜΑΤ όταν είπα είμαι ο Δήμαρχος παιδιά, πέστε μου τι έγινε,ένας από τους άντρες των ΜΑΤ, με χυδαίο τρόπο μου απάντησε......δεν μπορω να το περιγράψω στην εκπομπή σας. Τέλος πάντων, με έγραψε κάπου αν υπήρχε και το είχε θα έπρεπε να το δείχνει απέναντι σε αυτούς που καταστρέφουν Δημόσια περιουσία. Οταν είπα στον επικεφαλής -και αυτό με συγκλόνησε-" τι κάνεις εδώ, άκουσες τι λέει, βλέπεις πως μιλάει" δεν πήρα απάντηση. Και δεν ήταν το μόνο περιστατικό. Χθες ο Δήμαρχος της πόλης είχε μια ιδιαίτερη μεταχείριση από δυνάμεις....προσέξτε και θέλω να το τονίσω. ΟΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ, ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΧΘΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΝΕΠΑΦΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΩ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΑΣΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ -ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥΣ- ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙ ΠΑΙΖΕΤΑΙ.
ΑΚΡΙΒ.- Εχετε δίκιο σε αυτο ΒΕΒΑΙΩΣ.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Είναι δική τους όμως η ευθύνη και πρέπει να το κάνουν , γιατί πραγματικά χθες εγώ ένιωσα άσχημα όταν μπροστά μου 25χρονοι Δελτάδες συμπεριφέρονταν με σκαιότατο τρόπο χωρίς να τους ενδιαφέρει η προτροπή του επικεφαλής των δυνάμεων του Πειραιά που προσπάθησε να ησυχάσει μια κατάσταση. Ετσι το είδα μπροστά μου. Είναι λοιπόν δική τους ευθύνη, αν σε αυτό το σώμα χρειάζεται κάποια στιγμή να αλλαξουν κάποια πράγματα να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση και να βάλουν απέναντί τους οι αστυνομκοί αυτά τα στοιχεία.
ΜΠΟΓ.- Ξέρετε, πληροφορηθήκαμε κι εμείς από πρώτο χέρι ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΥΛ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΖΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΦΑΝΕΡΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΧΥΔΑΙΕΣ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΠΙΟ ΧΥΔΑΙΟ ΥΒΡΕΟΛΟΓΕΙΟ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΔΕΛΤΑΔΩΝ, οπως λέτε την ομάδα Δέλτα.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Και είναι πιτσιρίκια που τα κάνουν πραιτωριανούς.Και αυτό το πράγμα πρέπει να σταματήσει.
ΑΚΡΙΒ.- Επίσης κι εμείς την ώρα που καλύπταμε τη χθεσινή διαδήλωση στο Κερατσίνι κ.Δήμαρχε ερχόντουσαν μηνυματα απο ακροατές, που έστελναν τα μηνύματά τους την ώρα της εκπομπής και έλεγαν οτι πολλοί από τους κατοίκους του Κερατσινίου, -διότι γνωρίζεστε ιδιαίτερα σε τέτοιες συνθήκες και όταν στοιχίζεστε γύρω από τέτοιες εκδηλώσεις και διαδηλώσεις, είδαν ανθρώπους να σπάνε που ήταν και πέρσι στις συγκεντρώσεις της Χρυσής αυγης στο Κερατσίνι. Μας έλεγαν και αυτό κάτοικοι, ακροατές, μηνύματα με το ονοματεπώνυμό τους δηλ.,οχι ανωμύμα.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Παιδιά.....συγγνώμη για το παιδιά.Είναι από αγάπη.
ΑΚΡΙΒ.- Οχι ίσα ίσα αυτό είναι και ωραίο.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Οχι μόνο αυτό. Εχουμε πάρα πολλά. Υπάρχει πια το διαδίκτυο. Το διαδικτυο βοηθάει τα πρόσωπα των ανθρώπων που είναι γνώριμα, βοηθανε. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Αυτό όμως που εγώ θέλω να τονίσουμε -σας λέω αλήθεια- αυτό που ήταν το σημαντικό χθες, ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης ΔΕΝ ΦΟΒΗΘΗΚΕ παρά την προσπάθεια να φοβηθεί και ότι το υπόλοιπο κομμάτι που δεν ήρθε στη συγκέντρωση άνοιγε την πόρτα του στους διαδηλωτές για να τους προφυλάξει από την αναίτια επίθεση που δέχτηκαν με τόνους χημικά απο τα ΜΑΤ.
ΜΠΟΓ.- Αυτό που λέτε είναι το σημαντικό. Οτι χθες το Κερατσίνι και όλος ο Πειραιάς ήταν μια διαδήλωση.
ΧΡ.ΒΡΕΤ.- Ετσι είναι παιδιά. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ και αυτο είναι το μήνυμα. Χτυπιέται ο Πειραιάς, χτυπιέται το Κερατσίνι από την ανεργία που τσακίζει ανθρώπους και τους οδηγεί στην εξαθλίωση, ΟΜΩΣ αυτός είναι είναι και ο τόπος που θα βάλει τέρμα και στο φασιστικο φαινόμενο και στην προσπάθεια του επίσημου κράτους να το στηρίξει. Γιατί στην ουσία αυτό ήταν αυτό εχθές. Σε μια πάνδημη προσπάθεια των ανθρώπων να πουν όχι στο φασισμό, είχαν απέναντί τους ένα κράτος και ένα παρακράτος. -Δεν ξέρω πως να το ονομάσω και δεν με ενδιαφέρει αν παρεξηγηθεί η ονομασία που θα δώσω. Ξαναλέω. Το μεγάλο κομμάτι του αντιεξουσιαστικού χώρου, με το οποίο με συνδέουν μεγάλες διαφορές, εχθές προστάτεψε την πόλη. Αυτό το κομμάτι των 50 ανθρώπων, είναι ευθύνη και αυτών των παιδιών και πρέπει να δουν πως θα το αντιμετωπίσουν. Δεν ξέρω ποιοι ήταν αυτοί, ξέρω τι έκαναν οι εν στολή συνάδελφοί τους. Τσάκισαν, βρήκαν την αφορμή να τσακίσουν, να κάνουν προσπάθεια να τσακίσουν μια μεγάλη διαδήλωση και να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους της πόλης.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ (λεπτό 4.30)
 
Top