Μοιάζει απίστευτο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Ένας καθηγητής βιομηχανικής από το κρατικό πανεπιστήμιο της Iowa των ΗΠΑ επινόησε την παρασεκυή ενός αλκοολούχου ποτού, το οποίο -όπως υποστηρίζει- εξαλείφει κάθε πιθανότητα να έχει hangover όποιος το πιει.
Το όνομα του ποτού είναι "IngeniOz" και ο άνθρωπος που το δημιούργησε, καθηγητής Johannes Van Leeuwen, υποστηρίζει ότι είναι ένα τόσο καθαρό είδος βότκας, με μηδέν "ακαθαρσίες", το οποίο δεν προκαλεί την γνωστή ζαλάδα, πονόκεφαλο και στομαχικές διαταραχές το επόμενο πρωί.
Την ιδέα του Van Leeuwen υποστήριξαν επιχειρηματικά οι επενδυτές Bill Astor και Jerry Jrause από την περιοχή Clear Lake και έτσι το IngeniOz βρέθηκε στα ράφια, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα The Globe Gazzette.
Η έμφαση σε μηδενική περιεκτικότητα ακαθαρσιών στο ποτό προέρχεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά περιέχουν διάφορες ακαθαρσίες, που είναι γνωστές και ως ομοειδείς ουσίες.
Αυτές οι διαφορετικές χημικές ενώσεις που παράγονται κατά τη διαδικασία της ζύμωσης είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για την γεύση και την οσμή των αλκοολούχων ποτών.
Η ακεταλδεΰδη, μια από τις διάφορες ενώσεις που απαρτίζουν τις ομοειδείς ουσίες, θεωρείται ότι είναι 30 φορές πιο "δηλητηριώδης" από το αλκοόλ και είναι μία από τις κύριες αιτίες για το hangover.
Σε έρευνα του 2008 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Alcohol & Alcoholism αποδείχτηκε ότι όσο περισσότερες ομοειδείς ουσίες περιέχει ένα οινοπνευματώδες ποτό, τόσο πιο πιθανό είναι να προκαλέσει πονοκέφαλο στον πότη. Επιπλέον, τα πιο σκούρα αλκοολούχα ποτά περιέχουν τις περισσότερες "ακαθαρσίες", δεδομένου ότι αυτές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ξεχωριστής γεύσης αυτών των ποτών.


 onmed.gr
 
Top