Η Γαλλία, που κάποτε ταυτιζόταν με το τσιγάρο, πλέον θα είναι μια χώρα αφιλόξενη για τους καπνιστές
Το τσιγάρο στα χείλη της Μπριζιτ Μπαρντό και του Ζαν Πωλ Μπελμοντό ήταν συνώνυμο με το γαλλικό μυστήριο αλλά όπως φαίνεται οι Γάλλοι αποφάσισαν να σταματήσουν τους καπνιστές.
Τεράστιες ετικέτες που θα προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου μαζί με φωτογραφίες άρρωστων οργάνων, θα μπουν επάνω στα πακέτα των γαλλικών τσιγάρων, οι μάρκες των τσιγάρων θα σβηστούν εντελώς και τα άτομα που καπνίζουν μπροστά σε παιδιά κάτω των 12 ετών θα πληρώνουν πρόστιμα.
Τα μέτρα θα ισχύουν από το 2016 αλλά σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας Marisol Touraine, τα πολύ υψηλά νούμερα θανάτων εξαιτίας του τσιγάρου οδήγησαν την κυβέρνηση στα αυστηρά μέτρα. Στόχος της Υπουργού είναι να σταματήσουν οι νέες γενιές να εθίζονται στο τσιγάρο και σε σαράντα χρόνια να μην καπνίζει κανείς στη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία, ένας στους τρεις ενήλικες καπνίζει. Η Υπουργός θα ήθελε να φτάσει το νούμερο στα Βρετανικά επίπεδα του ένας στους πέντε ενήλικες ως το 2024.
Η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει απαγορέψει τις μάρκες τσιγάρων είναι η Αυστραλία. Παρόμοια μέτρα όμως τώρα σκέφτονται να υιοθετήσουν Βρετανία και Ιρλανδία.
Παρ' όλα αυτά οι καπνοβιομηχανίες της Γαλλίας περνούν στην αντεπίθεση με απειλές για μηνύσεις προς τη Γαλλική κυβέρνηση αν τους σβήσει τις ετικέτες που αναγράφουν την μάρκα τους, καθώς είναι ενάντια στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πολλοί θεωρούν τα μέτρα υπερβολικά, άλλοι λένε πως είναι η πρώτη φορά που γίνεται ουσιαστική δουλειά από το Υπουργείο. Ως τα τέλη της δεκαετίας του '60, δύο τρίτα των Γάλλων ανδρών κάπνιζαν, αλλά τα νούμερα στις γυναίκες ήταν πολύ μικρότερα. Τώρα οι Γαλλίδες καπνίζουν πολύ περισσότερο από τους Γάλλους και δυστυχώς οι έφηβοι της χώρας καπνίζουν όσο και οι γονείς τους, ένας στους τρεις ξεκινάει το τσιγάρο στα 17 του.
Παρ' όλα αυτά, ο αντικαπνιστικός νόμος της Υπουργού δεν περιλαμβάνει αυξήσεις στις τιμές των τσιγάρων, κάτι που προβλημάτισε αρκετούς. Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια οι τιμές των τσιγάρων έχουν διπλασιαστεί και σήμερα στη Γαλλία ένα πακέτο στοιχίζει 7 ευρώ.