Μια ακόμη ευκαιρία δίνουν σε περιπτώσεις επιμελών φοιτητών, που έχουν όμως παρατείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα τις σπουδές τους, αρκετά πανεπιστήμια της χώρας, ενώ


φαίνεται ότι με τη λύση αυτή, η οποία αφορά περιπτώσεις από δω και στο εξής, θα συμφωνήσει και το υπουργείο Παιδείας.



«Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης και του δικαιώματος της πρόσβασης στην εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας θα μεριμνήσει για την θέσπιση κοινών εξαιρέσεων στο θέμα της διαγραφής των φοιτητών, ώστε να αποφευχθούν αδικίες σε βάρος των ίδιων των φοιτητών. Επισημαίνεται, ότι κατά την επεξεργασία θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να εφαρμοσθεί η αρχή της ισότητας και ισονομίας, προκειμένου να μην υπάρξει άνιση μεταχείριση μεταξύ φοιτητών διαφορετικών Ιδρυμάτων» αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβιβάστηκε σχετικά με το θέμα στη Βουλή.

Στο έγγραφο γίνεται αναφορά και στις σχετικές προτάσεις των Πανεπιστημίων που περιλαμβάνονται στα Σχέδια Οργανισμών τους τα οποία στάλθηκαν στο υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα τα Ιδρύματα προτείνουν:

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: να προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης της διάρκειας φοίτησης, πέραν της περιόδου κανονικής φοίτησης (η οποία ισοδυναμεί με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών του τμήματος προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα) για δυο επιπλέον εξάμηνα υπό την προϋπόθεση ότι ο φοιτητής θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τα 2/3 των ενδεικτικών μαθημάτων του προγράμματος σπουδών.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: να κατατεθεί ρύθμιση σύμφωνα με την οποία μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, όπως αυτή αναφέρθηκε στην πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο φοιτητής διαγράφεται μόνο εφόσον δεν έχει επιτυχώς ολοκληρώσει τουλάχιστον το 75% των μαθημάτων που απαιτούνται για την λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών.

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: στην πρόταση του προβλέπει δυνατότητα παράτασης της χρονικής διάρκειας των σπουδών με την προϋπόθεση ότι οι φοιτητές έχουν επιτυχώς καλύψει το 80% των υποχρεώσεων τους σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους. 'Οπως αναφέρει ωστόσο, η παράταση αυτή των σπουδών δεν μπορεί να υπερβεί το 1 έτος.

Πάντως στις τρεις αυτές προτάσεις δεν περιλαμβάνονται λεπτομερείς και ειδικότερες ρυθμίσεις για την απώλεια της φοιτητικής ιδιότητας.

Τα θέματα απώλειας της φοιτητικής ιδιότητα καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε Ιδρύματος.



agelioforos.gr

http://pestanea.blogspot.com/
 
Top