Αντιμέτωπος με μια ομάδα φοιτητών που φώναζαν συνθήματα υπέρ των «αιωνίων» φοιτητών, οι οποίοι διαγράφονται -σύμφωνα με τον νόμο- στα τέλη Αυγούστου, ήρθε χθες, ημέρα ανάληψης των νέων καθηκόντων του, ο νεοεκλεγείς πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης...







Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του απερχόμενου πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη, ο οποίος έκανε τον απολογισμό της θητείας του (2010-2014), μια ομάδα περίπου 50 φοιτητών εισήλθε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου πραγματοποιείτο η εκδήλωση, στην οποία ?αμέσως μετά? θα γινόταν και η υποδοχή των νέων πρυτανικών αρχών.



Μόλις ο νέος πρύτανης Θ. Φορτσάκης ανέβηκε στο βήμα για να μιλήσει, οι εν λόγω φοιτητές τον εμπόδισαν να λάβει τον λόγο, φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα εναντίον του νόμου για τη διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών.



Σε δήλωσή του λίγο αργότερα προς τα μέλη της Συγκλήτου που ήταν στην αίθουσα, σε καθηγητές και διοικητικά στελέχη, ο κ. Φορτσάκης ανέφερε: «Μη μπορώντας να αναπτύξω τις σκέψεις μου ζήτησα από την κατάμεστη αίθουσα να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τι είδους Πανεπιστήμιο παραλαμβάνει η νέα Πρυτανεία: αφύλακτο, βορά στην αναρχία και την παρανομία, ακάθαρτο, διοικητικά αποδιοργανωμένο, ακαδημαϊκά νεκρό, με οξύτατα φοιτητικά ζητήματα, εγκαταλελειμμένο από τον κρατικό προϋπολογισμό».



Ο κ. Φορτσάκης ανέφερε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο έχει δυστυχώς καταρρεύσει. Δεσμεύτηκε λέγοντας ότι «θα εξαντλήσω κάθε προσπάθεια και θα διαθέσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανορθώσω το δημόσιο πανεπιστήμιο στη θέση που του αξίζει, ικανό να εμφυσήσει στους φοιτητές του τις αξίες που τους πρέπουν και να τους μεταδώσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις που τους αξίζουν».



Ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών άλλωστε καθ' όλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής καριέρας του ήταν υπέρμαχος της εξάλειψης κάθε εστίας ανομίας μέσα στο Ιδρυμα, μία από τις θέσεις με τις οποίες διεκδίκησε πριν από λίγο καιρό την Πρυτανεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.



Αναφορικά με το θέμα των λιμναζόντων φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, υπενθυμίζεται ότι από τους 53.866 που καταγράφονται, στις 31 Αυγούστου διαγράφονται οι 49.583. Πρόκειται για φοιτητές που είχαν εισαχθεί πριν από το 2003. Οι υπόλοιποι 4.283 οι οποίοι είχαν συμμετάσχει σε εξετάσεις κατά τα τελευταία δύο χρόνια έστω και σε ένα μάθημα θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέρος στις δύο επόμενες εξεταστικές του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου.



Πριν από το επεισόδιο από την ομάδα των περίπου 50 φοιτητών, ο απερχόμενος πρύτανης Θ. Πελεγρίνης έκανε τον απολογισμό της θητείας του και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε. Υποστήριξε ότι η κρατική υποχρηματοδότηση ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής για το Ιδρυμα και πρόσθεσε πως η εξαθλίωση του Ιδρύματος εντάθηκε περαιτέρω με το «σφαγιαστικό μέτρο της διαθεσιμότητας». Αναφερόμενος στην απεργία των διοικητικών που διήρκησε 3,5 μήνες είπε πως ήταν δικαιολογημένη. «Οι διοικητικοί υπάλληλοι θυσίασαν στον βωμό της απεργίας τον μισθό τους για να σώσουν τις δουλειές τους και να κρατήσουν το πανεπιστήμιό μας όρθιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.



πηγη: Εθνος

 
Top