Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη υπερίπτανται του Ιράκ και βομβαρδίζουν κατά των θέσεων ανταρτών του Ισλαμικού Κράτους. Οι μαχητές του ΙΚ προελαύνουν σε τμήματα της βόρειας χώρας ενώ επιτίθενται και προς την Αρμπίλ πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.



Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί είναι οι πρώτοι μετά το 2011 και την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.



Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, επλήγησαν θέσεις του πυροβολικού του ΙΚ οι οποίες απειλούσαν το αμερικανικό προσωπικό το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ.



"Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού", ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.



Την επιχείρηση από αέρος βομβαρδισμών ενέκρινε ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα. Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι έδωσε την έγκριση του για χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό.



Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να αποστείλουν χερσαίες δυνάμεις, ούτε να επανέλθουν αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Σε θέσεις μάχης βρίσκονται και οι στρατιωτικές δυνάμεις των Κούρδων, οι πεσμεργκά.





 
Top