Οι αναλυτές αποδίδουν το εκρηκτικό κλίμα στην εξέγερση των σουνιτών τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία και γενικότερα στην αφύπνιση του μουσουλμανικού κόσμου
«Καζάνι» που βράζει ο πλανήτης, με τις εστίες έντασης στη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική να αναζωπυρώνονται, το αίμα αμάχων να ρέει άφθανο και τους ειδικούς να αποδίδουν ευθύνες για το εκρηκτικό αυτό κλίμα στην εξέγερση των σουνιτών τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία και γενικότερα στην αφύπνιση του μουσουλμανικού κόσμου.
Πολλά μέτωπα είναι ανοιχτά: Λωρίδα της Γάζας, Λιβύη, Ιράκ, Συρία, Νιγηρία... Η κατάσταση σε πολλά κράτη της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής έχει εκτραχυνθεί και δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η ισορροπία που καθιέρωσαν οι ΗΠΑ από το 2010 μέχρι το 2013 στο Ιράκ μεταξύ σιιτών και Κούρδων και η οποία άφησε έξω τους σουνίτες, έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα και, όπως επισημαίνει η "Wall Street Journal", επικαλούμενη πολιτικούς αναλυτές, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρύτερη περιοχή.
Ήταν φυσικό πως η δράση των φανατικών ισλαμιστών δεν θα περιοριστεί σε μία ή δύο χώρες. Το γεγονός ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα τέθηκε υπό διωγμό από την αιγυπτιακή κυβέρνηση υπό τον στρατάρχη Αλ Σίσι έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανάφλεξη της περιοχής οξύνοντας κι άλλο τα πνεύματα.
Η προέλαση των σουνιτών ανταρτών στο Ιράκ λειτουργεί ως ντόμινο, επισημαίνει η Liberation, προκαλώντας έντονη ανησυχία σε Ιορδανία.
Την ίδια ώρα, στην ανησυχητικά κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή προστίθεται στο παζλ και το πυρηνικό Ιράν, δηλώνοντας ξεκάθαρα, μέσω του ανώτατου θρησκευτικού του ηγέτη, ότι η μόνη λύση για την εκτόνωση της κρίσης είναι η καταστροφή του Ισραήλ.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εξακολουθεί να είναι βασικός χρηματοδότης των τζιχαντιστών ανταρτών, η Τουρκία σκέφτεται να στείλει πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά.
Την ίδια στιγμή, στα βόρεια σύνορα του Ιράκ, οι Κούρδοι βρίσκονται πολύ κοντά στη δημιουργία ενός αυτόνομου κράτους, το οποίο θα έχει κεντρικό ρόλο στην αγορά πετρελαίου.
Με την Ουάσινγκτον να έχει αποτύχει στην διπλωματικές προσπάθεις για την επίλυση του παλαιστινιακού, οι φανατικοί ισλαμιστές και οι τρομοκρατικές οργανώσεις κερδίζουν έδαφος με τον επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους (ISS) να διαμηνύει ότι στόχος είναι η ίδρυση ενός "ισλαμικού χαλιφάτου", καλώντας σε εξέγερση όλους τους μουσουλμάνους.
Την ίδια ώρα, στη Νιγηρία, η τρομοκρατική οργάνωση "Μπόκο Χαράμ" δρα ανενόχλητη, συνεχίζοντας την πάγια τακτική της: να απαγάγει μαθήτριες -ακόμα και τη σύζυγο του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Καμερούν-, προκειμένου να σπείρει τον τρόμο και τον φόβο στην περιοχή.
Παράλληλα, η στρατολόγηση νέων μουσουλμάνων από την Ευρώπη, έχει προκαλέσει συναγερμό στις δυτικές πρωτεύουσες, την ώρα που η Λιβύη στροβιλίζεται στη δίνη της χειρότερης βίας από τον εμφύλιο του 2011 που οδήγησε στην ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι.
Τουλάχιστον 150 νεκροί είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ παραστρατιωτικών ομάδων στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με την κεντρική κυβέρνηση ανίκανη να επιβάλλει την τάξη.
Απομακρύνονται ξένοι διπλωμάτες και δυτικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.
Ο Αύγουστος προμηνύεται ιδιαίτερα θερμός, σύμφωνα με τη "Le Monde".
Πηγή: protothema.gr