Την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η χώρα μας εμφανίζει





χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, όμως ζητά να γίνουν πιο αυστηρές οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό και να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας.



Ειδικότερα οι επιστήμονες έκαναν τρεις συγκεκριμένες συστάσεις στους πολίτες και ιδίως τους ταξιδιώτες:



Α) Συστήνεται σε όσους έχουν προγραμματίσει ή επιθυμούν να επισκεφτούν χώρες της Δυτικής Αφρικής όπως Γουινέα, Λιβερία, Σιέρα Λεόνε και Νιγηρία να αποφύγουν προς το παρόν το ταξίδι, εφόσον δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.



Σε περίπτωση που θεωρηθεί ανέφικτη αυτή η επιλογή, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προφύλαξης στη χώρα προορισμού για την αποφυγή μόλυνσης από τον ιό, βάσει των λεπτομερών υποδείξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ:



Αποφυγή επαφής με οποιουδήποτε τύπου βιολογικό υλικό (ιστούς, αίμα, σπέρμα, σάλιο κλπ) και μολυσμένα αντικείμενα, προφυλαγμένη σεξουαλική επαφή, αποφυγή κατανάλωσης κρέατος αγρίων ζώων, κλπ.



Ο ιός είναι μολυσματικός μόνο από άτομα που έχουν εμφανίσει ήδη πυρετό, η επώαση διαρκεί από 2 έως 21 μέρες, και μπορεί να μεταδοθεί και από ιστούς νεκρών σωμάτων, όπως και από άγρια ζώα.



Β) Στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρείες που συνδέουν τη χώρα μας με τις προαναφερόμενες ύποπτες χώρες επιδημίας, ειδικά μέτρα προφύλαξης (ενημέρωση ,παρακολούθηση, απομόνωση σε περίπτωση εμφάνισης πυρετού κλπ),θα πρέπει να ληφθούν από τα πληρώματα,(αεροπλάνων ή πλοίων), στη βάση των λεπτομερών υποδείξεων των εγκυκλίων των Υγειονομικών Αρχών (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΕΚΕΠΥ).



Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση και διαχείριση ύποπτων περιστατικών επιβατών που μπορεί να εισέρχονται με πυρετό ή /και άλλα συμπτώματα στη χώρα έχει καταρτισθεί λεπτομερής σχεδιασμός, για τις οδηγίες ατομικών και συλλογικών μέτρων αποφυγής μετάδοσης του ιού (ΚΕΕΛΠΝΟ), μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, παρακολούθησης και κλινικής αντιμετώπισης σε Νοσοκομειακές Μονάδες Ειδικών Προδιαγραφών (ΕΚΕΠΥ).



Γ) Επισημαίνεται ότι σε ότι αφορά τον μεταναστευτικό πληθυσμό, για τους μεν ήδη φιλοξενούμενους σε Κέντρα Υποδοχής η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, για τους παράνομα εισερχόμενους στη χώρα το ποσοστό αφίξεων από τις «ύποπτες» χώρες είναι από απειροελάχιστο έως μηδενικό, εφόσον το ΕΚΕΠΥ έχει καταγράψει μόνο 1 μετανάστη σε 6.500 πρόσφατες αφίξεις.



Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αρμόδιες αρχές υποδοχής (Λιμενικό, Υγειονομικές Μονάδες, Τοπική Αυτοδιοίκηση κλπ), έχουν ήδη ενημερωθεί μέσω συστηματικών οδηγιών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Υπουργείο Υγείας.



Εξετάζουν το ενδεχόμενο πειραματικής θεραπείας



Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από ομάδα ειδικών της ιατρικής δεοντολογίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί μια πειραματική θεραπεία για τον ιό.



«Είμαστε σε μια ασυνήθιστη κατάσταση με αυτή την επιδημία. Έχουμε μια ασθένεια με υψηλό ποσοστό θνησιμότητας και χωρίς καμία αποδεδειγμένη θεραπεία ή εμβόλιο», δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μαρί-Πολ Κίνι.



«Πρέπει να ζητήσουμε από ειδικούς σε θέματα βιοηθικής να μας συμβουλεύσουν ποια είναι η πιο υπεύθυνη προσέγγιση», πρόσθεσε.



Ο ιός αρχικά προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη και μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό.



Σημειώνεται ότι το στέλεχος της τελευταίας επιδημίας σκοτώνει περίπου το 56% των ασθενών.



Εμβόλιο ή θεραπεία δεν υπάρχει, ωστόσο, δύο αμερικανοί ασθενείς που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα πίσω στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε αγωγή με έτοιμα αντισώματα κατά του ιού και με ένα πειραματικό φάρμακο. Και οι δύο παρουσιάζουν βελτίωση.



Δραματική αύξηση των κρουσμάτων



Πάντως, τους 1.000 πλησιάζουν οι νεκροί από τον Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αφού ακόμη 45 ασθενείς πέθαναν στο διάστημα από τις 2 έως τις 4 Αυγούστου, με βάση ανακοίνωση ΠΟΥ.



Στο μεταξύ, ο αριθμός των ύποπτων, πιθανών ή και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στο ίδιο διάστημα κατά 108, φτάνοντας συνολικά τα 1.711.



Όπως έγινε γνωστό, τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στη Λιβερία, ενώ αυξήθηκε ταυτόχρονα και ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νιγηρία, από τα 4 στα 9, συμπεριλαμβανομένου και ενός ασθενή ο οποίος πέθανε στα τέλη Ιουλίου.





http://pestanea2.blogspot.com/
 
Top