Περισσότερα από 300 (!) πρόσωπα θα καθήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου στις δίκες που αναμένεται να διεξαχθούν τον - βαρύ δικαστικά - χειμώνα. Σε μια σπάνια για τα ελληνικά χρονικά συγκυρία, που φέρει σωρεία υποθέσεων μείζονος ενδιαφέροντος να εκδικάζονται παράλληλα, η τύχη των προσώπων αυτών...







ενίοτε με πολιτική ταυτότητα, θα διαμορφώσει νέο σκηνικό στη δημόσια ζωή.



Καυτές υποθέσεις, όπως αυτές της Χρυσής Αυγής, του Βατοπεδίου, των στημένων αγώνων, της Proton Bank και της λίστας Λαγκάρντ, θα έχουν τη δική τους ακροαματική διαδικασία με τη συμβολή δεκάδων συνηγόρων, σε χώρους ειδικά διαμορφωμένους από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι τέτοιες οι φετινές ανάγκες που αναμένεται – πέραν των χώρων του Εφετείου Αθηνών – εως και αίθουσα στο κτίριο του ΕΟΠΥΥ επί της λεωφόρου Κηφισίας.





Οι υποθέσεις:



Χρυσή Αυγή



Το Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη δράση της Χρυσής Αυγής. Οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένουν την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών και εποπτεύοντος των ερευνών, Ισίδωρου Ντογιάκου. Η συγκεκριμένη πρόταση θα απευθύνεται προς το αρμο΄διο Συμβούλιο και θα αφορά στα πρόσωπα, τα οποία πρέπει να παραπεμθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.



Ο συνήγορος των τεσσάρων από τους βασικούς κατηγορούμενους Νίκου Μιχαλολιάκου, Αρτέμη Ματθαιόπουλου, Χρήστου Παππά, Ελένης Ζαρούλια, Νίκος Αντωνιάδης, υπολογίζει ότι επί της ουσίας η δίκη θα ξεκινήσει μετά τα Χριστούεγεννα. Πρόκεται για μία δίκη με συνολικά 78 κατηγορούμενους.



Υπόθεση Τσοχατζόπουλου



Στις 10 Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η δίκη Τσοχατζόπουλου στο Εφετείο Αθηνών για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών. Πληροφορίες φέρουν την κόρη του πρώην υπουργού Αρετή να επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά την ακροαματική διαδικασία, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση της Βίκυς Σταμάτη που συνεχίζει να νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο.



Υποβρύχια



Η δίκη Τσοχατζόπουλου, συμπληρώνει η δίκη για τα γερμανικά υποβρύχια 214. Στον κατάλογο των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται 35 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί αλλά και πρόσωπα που συνεργάστηκαν κατά το παρελθόν στενά με τον πρώην υπουργό.



Λίστα Λαγκάρντ




Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεδομένης της εμπλοκής του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου καθώς και τριών συγγενικών του προσόπων. Της εξαδέλφης του Ελένης Παπακωνσταντίνου, του Συμεών Σικιαρίδη και το σύζυγο της αδελφής της, Ανδρέα Ρωσσώνη. Μία υπόθεση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι για τη συγκεκριμένοι υπόθεση υπερβαίνουν τους 160.



Βατοπαίδι



Στην τελική ευθεία βρίσκεται η εκδίκαση της υπόθεσης για το σκάνδαλο της ανταλλαγής εκτάσεων του Δημοσίου με παραλίμνιες εκτάσεις στη Βιστωνίδα. Οι ανατροπές είναι συνεχείς, καθώς από τη μία πλευρά το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών έχει αναιρεσιβληθεί από τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Μποροδήμο, με αποτέλεσμα να αναμένεται η κρίση του Ποινικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Κρίση η οποία θα αφορά στο ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο. Αφετέρου γιατί τον Ιούλιο, τα αστικά δικαστήρια με δέκα συνολικά αποφάσεις, αθώωσαν τη Μονή Βατοπαιδίου κρίνοντας ότι δεν τίθεται θέμα ακυρότητας των συναλλαγών.



Proton Bank



Για τις 23 Μαρτίου έχει προσδιοριστεί δικάσιμος για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Proton, ύψους 700 εκατομμυρίων, με 43 κατηγορούμενους, μεταξύ τον οποίων πρωταγωνιστεί ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Στο εδώλιο θα καθίσουν επίσης οι Αντώνης Αθανάσογλου, Τρύφων Κολλίντζας, Σμαράγδα Λιαρμακοπούλου, καθώς και ο πρώην εκδότης, Πέτρος Κυριακίδης, ο οποίος καταζητείται.



 
Top