Ξεπάγωμα πλειστηριασμών ακινήτων από την πίσω πόρτα προετοιμάζει η κυβέρνηση. Η «λύση» η οποία προκρίνεται θέλει τους ιδιοκτήτες να μετατρέπονται σε ενοικιαστές στο ίδιο τους το σπίτι, καταβάλλοντας μηνιάτικο στις τράπεζες, στις οποίες περιέρχονται τα σπίτια. Απόφαση, που για τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια παραπέμπει σε βουτιά στο κενό χωρίς δίχτυ ασφαλείας.

Για να χρυσώσει το χάπι, η κυβέρνηση προαναγγέλλει ότι
θα προχωρήσει σε επιδότηση του ενοικίου. Την ίδια ώρα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο στις τράπεζες, οι οποίες απλώς θα μεταθέσουν χρονικά την περίοδο που οι πολίτες θα βρεθούν χωρίς στέγη, είτε ως ιδιοκτήτες είτε ως ενοικιαστές. Υπόδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας...

Ξεκάθαρα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε ότι η «προστασία» των πολιτών θα είναι προσωρινή. Και κάλεσε τις τράπεζες να βρουν λύσεις ώστε οι δανειολήπτες «να μείνουν στο σπίτι τους, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα». Προφανώς, στη συνέχεια θα μπορούν να τους πετάξουν έξω, κανονικά και με το νόμο.

Αποτελεί προάγγελο για μαζικές εξώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς στέγη. Η τράπεζα θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού και εκείνοι θα έχουν μόνο μία επιλογή: να πληρώνουν νοίκι για να συνεχίσουν να μένουν σ' αυτό.

Τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών που είναι στο κόκκινο υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 15 δισ. ευρώ είναι όσα χαρακτηρίζονται ως προβληματικά και καθυστερεί η προγραμματισμένη αποπληρωμή τους. Συνολικά τα «κόκκινα» δάνεια υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 77 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 50 δισ. αντιστοιχούν σε επιχειρήσεις.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, όταν και εκπνέει ο χρόνος για την απαγόρευση των πλειστηριασμών. Η τρόικα δεν φέρεται διατεθειμένη να συζητήσει το ενδεχόμενο παράτασης και χιλιάδες ιδιοκτήτες κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Με τη «λύση» που προωθεί η κυβέρνηση ικανοποιούνται οι ορέξεις των δανειστών. Διασφαλίζονται και οι τράπεζες, στην ιδιοκτησία των οποίων περνούν χιλιάδες σπίτια. Στον αέρα παραμένουν εκείνες οι οικογένειες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν. Οχι λόγω της οικονομικής συγκυρίας, αλλά κυρίως λόγω της πολιτικής που επιβάλλει η τρόικα και εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Πηγή:  enet.gr
 
Top