Τι ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης
Το ενδεχόμενο, να λειτουργήσουν και απογεύματα οι λαϊκές αγορές, με στόχο να διευκολύνουν καταναλωτές που το πρωί εργάζονται και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, άφησε ανοιχτό ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Ο υφυπουργός έγινε αποδέκτης σχετικής πρότασης από βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ανάμεσά τους ο Θάνος Μωραϊτης (ΠΑΣΟΚ), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης που είχε οριστεί προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, σε εφαρμογή των διατάξεων Χατζηδάκη, για τη διακριτότητα μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στις λαϊκές αγορές, τον τρόπο κατανομής των θέσεων και τα κριτήρια που θα υπάρξουν.
Πρόκειται για τις διατάξεις εκείνες που πριν από μερικούς μήνες ψηφίστηκαν από τη Βουλή για τις λαϊκές αγορές και που είχαν ενταχθεί στη λεγόμενη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Πολλοί βουλευτές, ωστόσο, ακόμη και από τη συμπολίτευση, κάλεσαν σήμερα τον υφυπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα της διακριτότητας με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει αναστάτωση και προβλήματα στις λαϊκές αγορές.
Εκτός από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως η Λίτσα Αμμανατίδου και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ), η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) και η Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ), που απορρίπτουν συνολικά τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, βουλευτές των κομμάτων της συγκυβέρνησης προτείνουν ο διαχωρισμός παραγωγών και πωλητών στις λαϊκές να μην είναι γεωγραφικός, αλλά να γίνει με ήπιο τρόπο, όπως για παράδειγμα με την καθιέρωση χρώματος που θα είναι διαφορετικό για παραγωγούς και διαφορετικό για πωλητές.
«Κύριε υπουργέ ξαναφέρνουμε σήμερα όλο το ζήτημα των λαϊκών αγορών. Πρέπει να μαζέψουμε τα προβλήματα που έφερε το νομοσχέδιο και να τα αντιμετωπίσουμε με δικαιοσύνη και ισονομία», είπε ο βουλευτής ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Γιώργος Βλάχος (ΝΔ), ενώ έθεσε και ζήτημα επαναφοράς των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Αθήνας και Θεσσαλονίκης στην ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης, ενδεχομένως ως έναν Οργανισμό με ρόλο καθοδηγητικό για όλη την Ελλάδα.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η διακριτότητα να είναι χρωματική, καθώς, όπως επεσήμανε, ο νόμος δεν μιλάει πουθενά για γεωγραφικό διαχωρισμό. Είπε ότι θα εξεταστούν όλες οι απόψεις και προανήγγειλε δύο τροπολογίες. Με την πρώτη θα δίνεται παράταση μέχρι τις 30.10.2014 για τη συγκρότηση των τριμελών επιτροπών και με τη δεύτερη θα είναι δυνατό μέχρι τότε (30.10.2014) να μπορεί να λειτουργούν οι παλαιές επιτροπές προκειμένου να επιλύονται θέματα που ανακύπτουν και να μην δημιουργείται αναστάτωση στην αγορά.
Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από την αντίδραση της Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) σε διαπίστωση της Φωτεινής Πιπιλή (ΝΔ) ότι τα πειθαρχικά συμβούλια καθυστέρησαν να ελέγξουν πειθαρχικά και να εκδώσουν αποφάσεις για «λαμόγια στο δημόσιο και παιδεραστές εκπαιδευτικούς». Οι φωνές της κ. Μακρή προκάλεσαν την αποχώρηση της κ. Πιπιλή και της Νίκης Φούντα (ΔΗΜΑΡ) από την αίθουσα, τη δυσφορία πολλών βουλευτών, αλλά και τις αυστηρές επιπλήξεις από τον Γιώργο Βλάχο που κάλεσε τη βουλευτή «να σταματήσει να δίνει παραστάσεις για τα blogs και τα κανάλια», «να πάει καμία βόλτα» και «να κάνει τη χάρη στη Επιτροπή που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της». «Εδώ θα μείνω για να σας ενοχλώ», επέμεινε η κ. Μακρή προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτή Νίκου Κυριαζίδη (ΝΔ) που της είπε ότι «εδώ είναι κοινοβούλιο και όχι φρενοκομείο».