Ως παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού αναγνωρίζεται η εργασία σε βάρδιες σύμφωνα με πρόσφατη μετα-ανάλυση ερευνών...
Το γεγονός μάλιστα ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχει υπάρξει μια κατακόρυφη αύξηση στη γυναικεία εργασία με κυλιόμενο ωράριο, που πλέον ξεπερνά το 30% των εργαζόμενων γυναικών, καθιστά τα ευρήματα αυτά ιδιαίτερα σημαντικά. Είναι γνωστό δε ότι η έκθεση στο φως τη νύχτα μεταβάλλει κιρκάδιους (βιολογικούς) ρυθμούς που οδηγούν σε γενετικές αλλαγές σε βασικές οδούς του καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα από μια μετα-ανάλυση έξι μελετών στις οποίες συμμετείχαν εργαζόμενες σε νυχτερινή βάρδια (εκτός από τις εργαζόμενες ως ιπτάμενο προσωπικό αεροπορικών εταιρειών), έδειξαν ότι ο κίνδυνος για εκδήλωση καρκίνου του μαστού αγγίζει, κατά μέσο όρο, το 51% (36 - 68%). Ο κίνδυνος μάλιστα αυξάνεται ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης των γυναικών σε νυχτερινή βάρδια. Δηλαδή, όσο περισσότερο δουλεύουν το βράδυ τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζουν. Έτσι, ο μέσος όρος κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού σε όλες τις γυναίκες, που στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 12,5% (1 στις 8 γυναίκες), αυξάνεται στο 19,5% με την παρατεταμένη νυχτερινή εργασία.
«Έως και το 5% όλων των περιστατικών καρκίνου του μαστού παρουσιάζονται σε γυναίκες που το επάγγελμά τους επιβάλλει να εργάζονται τη νύχτα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 50.000 νέα κρούσματα ετησίως, αυτό σημαίνει ότι περίπου 2.500 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο προκαλούνται από έναν παράγοντα κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί», τονίζει ο χειρουργός μαστού Δρ. Βασίλης Πιτσινής.
Ιπτάμενο Προσωπικό
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ιπτάμενο γυναικείο προσωπικό διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και ενδεχομένως οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι η εργασία σε βάρδιες και η έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία.
Σε πρόσφατη δημοσίευση, μια μετα-ανάλυση μελετών σε προσωπικό του συγκεκριμένου επαγγέλματος έδειξε ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για εκδήλωση της νόσου κατά 44% (26-65%), ποσοστό που αυξάνει το μέσο όρο για καρκίνο του μαστού στο 18%. Το αυξημένο ποσοστό του 44% είναι παρόμοιο με το ποσοστό κινδύνου για καρκίνο του μαστού των εργαζομένων σε βάρδιες (51%), γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτός μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το ιπτάμενο προσωπικό.
Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν όλες οι γυναίκες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Λαμβανομένων υπόψη του οικογενειακού και αναπαραγωγικού ιστορικού, αλλά και του τρόπου ζωής ορισμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν έναν βασικό κίνδυνο της τάξεως του 30%. Για τις γυναίκες αυτές η προσθήκη ενός επιπλέον παράγοντα κινδύνου, δουλεύοντας ως ιπτάμενο προσωπικό επί σειρά ετών, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στο 43%.
Πηγή : protothema.gr