Τον προηγούμενο Μάρτιο διέρρευσε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση ότι η ιαπωνική κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει 470 εκατ. δολάρια για την κατασκευή ενός γιγάντιου παγωμένου τείχους με την ελπίδα να συγκρατήσει τη διαρροή ραδιενέργειας από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα.
 
Πλέον, το φιλόδοξο σχέδιο που παραπέμπει στο τείχος της γνωστής τηλεοπτικής σειράς Game of Thrones πήρε το “πράσινο” φως και η κατασκευή του πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα.
 
Η Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Ιούλιο. Στόχος είναι η επιβράδυνση της συσσώρευσης ραδιενεργών υδάτων αρχής γενομένης από τη συγκράτηση των υδάτων του υδροφόρου ορίζοντα των παρακείμενων λόφων.
Το νερό αυτό κυλά κάτω από την πυρηνική μονάδα και αναμειγνύεται με το μολυσμένο, ραδιενεργό νερό που έχει χρησιμοποιηθεί για την ψύξη των λιωμένων πυρηνικών αντιδραστήρων.
 
Η κατασκευή του τείχους μήκους 1,5 χιλιομέτρων θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με την τοποθέτηση κάθετων σωλήνων σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο, με τρόπο ώστε να διοχετεύουν στο έδαφος μια ψυκτική ουσία, η οποία θα δημιουργήσει ένα «φράγμα» μόνιμου πάγου περιμετρικά της μονάδας. Έτσι, το ραδιενεργό νερό και τα υπόγεια ύδατα θα διατηρηθούν σε απόσταση.
 
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές της μονάδας είναι η τεράστια ποσότητα υδάτων που συσσωρεύεται στο εσωτερικό της. Την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να κατασκευάζουν ένα δίκτυο σωλήνων που εκτρέπουν τα υπόγεια ύδατα στη θάλασσα, ωστόσο θεωρούν πως η ανέγερση του υπόγειου τείχους είναι απαραίτητη για την οριστική λύση του προβλήματος, υποστηρίζοντας ότι η ιδέα έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν.
 
Εάν το παγωμένο τείχος λειτουργήσει και καταφέρει να αποτρέψει τη διαρροή ραδιενέργειας στις υδάτινες οδούς της περιοχής, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco θα συνεχίσει την αποξήλωση της μονάδας της Φουκουσίμα, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει δεκαετίες.
 
 
Top