«Μεταλλαγμένες» μπανάνες στον πόλεμο κατά της παιδικής θνησιμότηταςΔοκιμές γενετικά τροποποιημένης μπανάνας, που δημιούργησαν ερευνητές στην Αυστραλία, ξεκινούν με τη χρηματοδότηση του φιλανθρωπικού ιδρύματος του μεγιστάνα Μπιλ Γκέιτς.
Πρόκειται για μία «μεταλλαγμένη» μπανάνα με αυξημένα επίπεδα σιδήρου και βιταμίνης Α, η οποία έχει ως στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η βρεφική θνησιμότητα αλλά και η τύφλωση σε μικρά παιδιά οι οποίες οφείλονται στην έλλειψη διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά.
Πρόκειται για ένα «επίτευγμα» του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στο Μπρίσμπεϊν μετά από προσπάθειες εννέα ετών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, περίπου 700 χιλιάδες βρέφη και μικρά παιδιά και άλλα 300 χιλιάδες παιδιά χάνουν την όρασή τους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με την πλειοψηφία των περιστατικών να καταγράφονται στην Αφρική.
Οπως αναφέρουν, η έλλειψη βιταμίνης Α αδυνατίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει επίσης σοβαρές παρενέργειες στην εγκεφαλική ανάπτυξη.
Η συγκεκριμένη μπανάνα καλλιεργείται σε περιοχές της Ουγκάντας, η οποία επιλέχθηκε για τις δοκιμές επειδή σχεδόν το 70% του πληθυσμού της βασίζει την διατροφή του στο συγκεκριμένο φρούτο.
Στο πλαίσιο της δοκιμής, οι ερευνητές έστειλαν 10 κιλά γενετικά τροποποιημένες μπανάνες από την πρώτη σοδειά στις ΗΠΑ αφού εκεί θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές της νέας μπανάνας σε ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένεται να γίνουν γνωστά μέχρι τα τέλη του έτους.
Αν ξεκινήσει επισήμως η καλλιέργεια της συγκεκριμένης μπανάνας, η όλη διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι χρόνια.
Οι ειδικοί θεωρούν ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα, όπως η Ρουάντα, η Κένυα ή η Τανζανία.
Το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από το Ιδρυμα Bill and Melinda Gates, του ιδρυτή της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς.
imerisia.gr
 
Top